tisdag 25 februari 2014

Mormors höstlax.

Min mormor har ett grymt gott laxrecept som jag tänker dela med mig av. Det är väldigt enkelt att göra och middagen står på bordet inom 30 min!

Höstlax till 4 pers:

700 g laxfilé 
3 dl grädde av valfri fetthalt
1 tärning fiskbuljong
1 citron
Salt
Peppar
Olivolja 

Potatis
Broccoli

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Kola potatis. Häll lite olivolja i en ugnsfast form, lägg sedan i laxen med köttsidan ner. Grädda laxen i ca 10 min, eller tills skinnet börjar bli krispiga, ta sedan bort skinnet med hjälp av en gaffel, salta, peppra, pressa över saft från en citron och häll på grädde. Lös upp buljongen i ytterst lite vatten och blanda i.  Grädda sedan i ytterligare ca 10-15 min.

Förbered broccoli under tiden laxen är i ugnen. Har ni redskap för att ånga så gör det i samband med att potatisen kokar. Det blir lite extra gott om ni pressar potatisen!

Servera när allt är klart. 

Vill ni ha extra sås passar det ypperligt med en romsås till, men det funkar lika bra med såsen som redan finns i formen.
Tänk på att hålla koll på laxen så den inte blir torr och tråkig. 


Mormors höstlax



Hallongrottor.

Dessa godingar kallade vi för "syltkakor" när jag var liten och de tillhörde mina favoriter! Imorgon ska jag leverera en beställning av två satser kakor, varav den ena är hallongrottor, samt en tårta till en pojke som fyller sex år. Så ikväll har jag bakat hallongrottor så det står härliga till. Supergoda och enkla att göra!

Hallongrottor:

1,5 dl strösocker 
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver 
1 dl marsanpulver
0,5 krm vaniljpulver
250 g smör eller margarin
Hallonsylt
Kakformar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll de torra ingredienserna i matberedare och blanda ner smöret som skurits i bitar. Har ni ingen matberedare- använd elvisp. "Knåda" degen tills den tar ihop. Rulla ut längder och mät upp ca 50 bitar. Dela längden och rulla bitarna till bollar, lägg sedan ner dessa i formar som placerats ut på en plåt. Gör en grop mitt i kakan genom att försiktigt trycka ner ett finger och lägg i hallonsylt. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min för småkakor. Om ni gör större kakor, grädda dem i 11-12 min. 

Vaniljpulver kan uteslutas om ni ej har det hemma. Detta är inte detsamma som vaniljsocker.



Hallongrottor 



onsdag 19 februari 2014

Nyskapande tacos.


Ikväll testade jag ett recept från en tidning jag tog på Ica. Jag gjorde såklart om det lite då jag har svårt för att följa recept. Då rätten innehöll lax och koriander gjorde jag en annan rätt till min käre sambo som avskyr koriander och gillar lax sådär mycket. Recepten är för 3-4 personer.


Tacoskal med laxceviche, sallad och creme fraiche

Laxceviche:

300-400 g fryst lax
Saft från 3 st lime
1/2-1 hackad färsk jalapeno
1 kruka färsk koriander 
1 vitlöksklyfta
Flingsalt 

Gör så här:

Dela den frysta laxen i små aptitliga bitar. Pressa ur limesaften, riv vitlöken, hacka jalapeno och koriander. Strö över en nypa flingsalt. Blanda sedan med laxen och ställ in i kylen i minst en timme.

Sallad:

Ta de grönsaker ni föredrar och gör lagom stora bitar. Avokado, majs och tomat gör sig extra bra.



Lövbiffsröra med tacokrydda och jalapeno

Lövbiffsröra:

300-400 g strimlad lövbiff
1/2 hackad jalapeno
1/2 rödlök
1/2 vitlöksklyfta
1 påse tacokrydda

Gör så här:

Strimla lövbiffen och stek snabbt i rejält upphettad stekpanna med lite olivolja. Stek just så pass så köttet får lite färg. Tillsätt riven vitlök, hackad jalapeno och ha lag rödlök. Stek i ca 30 sek. Tillsätt tacokrydda och rör om. Ställ sedan in i kylen en stund.

Servera rätten med taco tubes eller mini tubes, sallad, önskad proteiners och crème fraiche. Tänk på att ta bort alla frön ut jalapenon om ni inte vill ha en stark rätt. För lite mindre syra i laxen dutta i lite honung. Jag blandade i lite vitlök i créme fraîchen som serverades till köttet. En god, enkel och hyfsat nyttig måltid. Och jag fick äntligen min efterlängtade koriander!


Lantbröd version 2.0.


Idag har jag gjort om receptet till lantbrödet jag tipsade om för ett tag sedan och jag tycker det blev ännu godare än sist. Lite nyttigare och frasigare helt enkelt.

Lantbröd halv sats:

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
12,5 g jäst (1/4 pkt)
1 tsk salt
0,5 msk sirap
2 dl vetemjöl special
3 dl ekologiskt vetemjöl
1,25 dl ekologiskt grahamsmjöl
1/2 riven morot 
4 msk hela linfrön
Sesamfrön

Gör så här:

Blanda mjölk, vatten och jäst i kastrull tills fingervarmt och blanda i övriga ingredienser. Moroten ska rivas fint. Låt jäsa under bakduk i 90 min. Häll ut degen på mjölat bakplåtspapper direkt på plåten, forma till ett bröd och toppa med sesamfrön. Grädda i 16-17 min i 250 grader, mitt i ugnen.

Det blev det bästa brödet hittills tycker jag! 


Lantbröd version 2.0

Brödbak.


Vardagsmat.

Har ni några önskemål på recept? Är det någon särskild råvara ni vill tillaga? 

tisdag 18 februari 2014

Torsk med äggsås.


Torsk med äggsås och potatis
 
 
Det verkar som jag fått en förkärlek för gamla favoriter den sista veckan. Gårdagens middag blev kokt torsk med äggsås, ärtor, potatis och sallad- en av mina favoriter som barn. Och jag kan upplysa om att rätten står sig utmärkt än idag.
 
Torsk med äggsås:
 
400-600 g torsk
1 tsk salt
5 dl fiskbuljong
 
2 ägg
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
Vitpeppar
Persilja
 
Potatis
 
Gör så här:
 
Koka potatis. Hårdkoka äggen och lägg dem i kallvatten. Vispa ihop mjöl och en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och koka upp. Tillsätt sedan salt och vitpeppar efter behag, ställ sedan såsen åt sidan.
 
Koka upp fiskbuljong i en ganska stor kastrull, tillsätt salt och skär sedan fisken i portionsbitar. Koka fisken på svag värme i ca 3-4 min. Fisken ska vara genomkokt men inte överkokt.
 
Koka under tiden upp såsen igen. Skala, hacka och vänd försiktigt ner äggen. Tillsätt persilja. Ta upp fisken ur vätskan, häll över sås och servera med potatis och någon grönsak.
 
 
Det behövs ca 600 g fisk till fyra vuxna personer. Även potatismos passar bra till rätten. Fryst såväl som färsk fisk funkar. Se till att röra om ordentligt i såskastrullen och inte koka på för hög värme då såsen lätt bränns vid. Rätten tar max 30 min att tillaga!



Spaghetti Carbonara.



Har ni saknat uppdateringar? Det har varit lite bloggtorka men jag planerar att ta igen det nu! I förra veckan tillagade jag en, hemma hos oss, bortglömd klassiker; spaghetti carbonara. Det blev så himla gott, så jag rekommenderar verkligen att ni testar att göra det. 


Spaghetti carbonara
 

Spaghetti carbonara:

Spaghetti till fyra personer 
Ett paket bacon eller ca 150 g sidfläsk
1 gul lök
4-8 ägg
1 dl grädde 
Parmesanost
Salt
Peppar

Gör så här:

Koka upp vatten och lägg i pastan. Hetta upp en stekpanna. Lägg i bacon/sidfläsk och stek tills det får lite yta, hacka lök och blanda ner i köttet. Sänk värmen på plattan, knäck i fyra ägg, tillsätt grädde, parmesan, lite salt och svartpeppar. Rör om. När pastan kokat färdigt vänd ner den i äggblandningen och låt puttra i ca 30 sek under omrörning. Servera gärna med en rå äggula, nymalen svartpeppar och lite extra parmesan. 

Det blir godast med riktig parmesan men det går bra med färdigriven i påse. Jag gjorde rätten med vispgrädde men det går såklart att byta ut mot en produkt med mindre fett. Rätten funkar bra även med ketchup om man nu gillar det. En del rekommenderar att riva i lite vitlök för mer smak, gillar ni vitlök så testa. Servera med fördel en liten tomat och mozzarellasallad med olivolja till maten. Det tar ungefär 15 min att tillaga rätten.

Smaklig spis!

torsdag 13 februari 2014

Hamburgare på högrevsfärs och hemlagade pommes.

Ikväll gjorde jag en riktigt onyttig middag! Hamburgare på högrevsfärs med hemlagade pommes. Jag har hört folk berätta om högrevsfärs och att det blir stor skillnad att laga burgare på den jämfört med vanlig nötfärs. Nu kan jag konstatera att det stämmer!


Pommes:

Potatis
Olja
Flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i stavar eller klyftor. Häll över olja och tillaga mitt i ugnen tills potatisen fåt en gyllenbrun färg. Strö över flingsalt innan servering.


Hamburgare:

ca 600 g högrevsfärs
salt
peppar
2-4 msk tigersås
Olja

Gör så här:

Blanda ner tigersås, önskad mängd salt och peppar i färsen och forma till fyra hamburgare. Hetta upp en grillpanna med olivolja, stek sedan så att hamburgaren får en ordentlig yta. Lägg sedan burgarna i ugnsfast form och stoppa in längst ner i ugnen i ca fem minuter. Håll koll på köttet så det inte blir helt genomstekt om ni vill ha det lite rosa.


Jag valde att servera med knaperstekt sidfläsk, tomat, bladspenat, rödlök, saltgurka, ketchup och en snabb dressing av crème fraiche, lätt majonäs, tigersås, lite sötstark senap och ketchup. Det goda havre och dinkelbröden kommer från Korvbrödsbagaren.

Vilka tillbehör vill ni absolut ha på er hamburgare?


Hamburgare på högrevsfärs med hemlagade pommes

Lövbiffsrullader.

Igår lagade jag något som blivit som en modern klassiker hemma hos oss efter vår dotter föddes: lövbiffsrullader med örtagårdsost och saltbakad potatis. Det är så gott och löjligt enkelt att göra.

Lövbiffsrullader:

Lövbiff ca 150-200 g/ person 
Örtagårdsost
Salt 
Peppar
Smör och olja till stekning 

Gör så här:

Bred ut lövbiffen på en skärbräda och smeta på osten med kniv, rulla sedan ihop. Hetta upp pannan, klicka i smör och häll i olja. Stek sedan tills ytan fått färg men den inre delen av köttet är lite rosa. Salta och peppra.






Saltbakad potatis:

Potatis 
Grovsalt
Olivolja

Gör så här: 

Rengör potatisen men behåll skalet på. Sätt ugnen på 225 grader. Strö i ett ca 1-2 cm tjockt lager av grovsalt i en form och tryck ner potatisen. Ringla över lite olja. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min. Ni bör känna efter så potatisen är riktigt mjuk innan den ska ätas.

Servera med rullader, sallad och ev en sås. Igår tog jag till en nödlösning i form av rödvinssås på påse- men det funkade bra till! Örtagårdsosten går att byta ut mot vilken färskost som helst.


Lövbiffsrullad, saltbakad potatis, rödvinsås och sallad


Gästbloggare: Panerad fisk med parmesan, panko och stuvad spenat.

Lite senare än utlovat men här har ni inlägget från min gästbloggare Sam:
 
Panerad fisk med parmesan och panko:
 
Vit fisk (torsk, sej, pangasius) styckfrysta, block eller färsk.
Mjöl
Ägg
Panko (asiatiskt ströbröd)
Parmesan
Limeskal
Smör och olja att steka i
Salt
Peppar
 
 
Gör så här:
Tina fisken, om ni köper fisk i block så pilla försiktigt lös filéerna. Blanda sedan panko, parmesan, salt, peppar och rivet limeskal i en skål eller tallrik. Vispa upp ägget i en annan skål och häll ner lite mjöl i en tredje. Ta sedan en fiskbit och vänd i mjölet, sedan i ägget och till sist i pankoblandningen. Klicka i smör och lite olja i en stekpanna och vänta tills pannan är ordentligt varm. Stek fisken tills den är gyllenbrun och se till så att pannan inte blir torr- fyll alltså på med smör och olja om det behövs.
 
 
 
Blanda panko, parmesan, limeskal och kryddor
 
Stuvad spenat:
1 påse fryst bladspenat
Smör ca 50 gram
Mjölk ca 4-5 dl
Mjöl ca 1-2 msk
Salt
Vitpeppar/svartpeppar
Muskot
 
Gör så här:
 
Smält smöret i en mellanstor kastrull. Hacka spenaten grovt och lägg sedan ner i kastrullen. Strö över mjöl och häll sedan i lite mjölk i taget och rör hela tiden. Fortsätt späda med mjölk tills spenaten har den konsistens ni önskar. Krydda enligt behag med salt, vitpeppar och svartpeppar. Riv i lite muskot.
 
Serveras med fördel med kokt potatis eller potatismos och citron.
 
 
Färdigt att avnjutas!
 
Att panera egen fisk går väldigt snabbt och är enkelt. Panko ger fisken dessutom lite extra knaprighet. Det går lika bra att utesluta parmesan och/eller lime ur paneringen om ni föredrar det. I den stuvade spenaten går det också bra att tillsätta en liten gnutta socker för mer sötma eller några droppar citron för mer syra. Smaklig spis.
 
Och superstort tack till Sam!
 


onsdag 12 februari 2014

Smarriga Scones.


Testa dessa supergoda och saftiga scones i helgen när ni har gott om tid att njuta av en god frukost!

Grahamsscones med morot och linfrön:

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
3-4 msk linfrön
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1/2-1 riven morot
Ev sesamfrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. 

Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och linfrön i en bunke. Tillsätt smör och "nyp ner" det i de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och rör ihop till en kladdig deg. Skala och riv ner morot, blanda ihop. Gör sedan scones i önskad storlek, strö ev över sesamfrön och grädda mitt i ugnen. Större scones (3-4 st per sats) gräddas i 13-15 min, mindre scones (10-16 st per sats) gräddas i ca 7-10 min. 

Ett tips är att göra små scones i muffinsformar! Använd gärna en muffinsplåt för att få dem extra fina. Önskar ni tillsätta mindre grahamsmjöl ta ist bara 1 dl av det och 3 dl vetemjöl. 

tisdag 11 februari 2014

Ooey gooey dumlekladdkaka.


Dumlekladdkaka med lättvispad grädde 

Det här är en av de absolut godaste kladdkakorna jag vet och min sambos absoluta favorit. Söt och sliskig men ändå helt suverän.

Dumlekladdkaka:

100 g smör eller margarin 
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl 
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
100 g Dumle ( ca 1/2 stor påse)
Ev kokos


Grädde 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Smält 100 g smör eller margarin, tillsätt sedan ingredienserna i turordning som de står under konstant omrörning- använd ej elvisp utan rör för hand. Dela varje dumlekola i två delar och vänd ner i smeten. Kakan fastnar lätt då kolan först smälter och sedan stelnar så lägg i bakplåtspapper i botten eller smöra och strö över ett tunt lager kokos (det går bra med mjöl också). Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Kakan ska vara ganska lös när den tas ut, utan att vara rinnig. Låt svalna. Servera sedan med lättvispad grädde.


Kakan blir allra godast när den får stå svalt i några timmar före servering, eller över natten för den delen. Det är lätt att tro att kakan inte är klar då den tas ut för att den är så lös i mitten, ett bra tips är dock att titta på kanterna. Ser kakan fastare ut och är lite mer fast i konsistensen i kanten och lös i mitten är den klar, den behöver då bara stå till sig! 

Smaklig spis.

måndag 10 februari 2014

Brödlycka!


Idag var dagen då jag lyckades baka ett gott bröd! Helt otroligt... 

Lantbröd:

25 g jäst 
5 dl vatten 
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk sirap
10 dl vetemjöl 
2,5 dl grahamsmjöl

Häll vatten och mjölk i en kastrull, smula ner jästen och värm till vätskan är fingervarm. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner de övriga ingredienserna, rör om. Strö över mjöl och låt degen jäsa i 1,5h. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i bitar och grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Degen ska inte knådas alls!  Ut kommer ett ljuvligt bröd med fin skorpa.

Om man vill kan vätskan hällas över i en bunke innan de övriga ingredienserna tillsätts.

Pastellförpackningar.


Hittade dessa ljuvligt fina förpackningar på Lidl igår, gissa om jag blev nöjd! 

Världens enklaste soppa.


Morotssoppa med curry

Idag ville jag äta en vegetarisk lunch men få kalorier då helgen har inneburit alldeles för mycket socker och onyttigheter. Denna soppa är ingen kulinarisk upplevelse; dock är den god, mättande och kalorisnål. Dessutom går det löjligt fort när tiden är knapp.

Morotssoppa:

2-3 ekologiska morötter 
1/2 gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk curry
5 dl vatten 
Citron
Ev crème fraiche  

Gör så här:

Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka lök. Mät upp 5 dl vatten i en kastrull, lägg i grönsakerna och buljongen- koka upp. Sänk värmen när den kokat upp och sjud på mellanhög värme i 10-15 min. Pressa i några droppar citron. Krydda med curry eller annan krydda ni gillar. Ta av från plattan och mixa med stavmixer. Servera med en klick crème fraiche om ni vill.

Soppan skulle säkerligen inte må dåligt av koriander, timjan, chili eller vitlök. Testa er fram. Denna portion är lagom till en person.

söndag 9 februari 2014

Laxpasta.


Laxpasta med chili, spenat och dill.

Denna supergoda laxpasta slängde jag ihop för ett tag sedan och det har fort blivit en favorit hemma hos oss. Jag har inga exakta mängder på ingredienserna utan har höftat mig fram. Jag kommer skriva ut ungefärliga mått så får ni anpassa efter tycke och smak. Receptet är för ca 4 personer.

Laxpasta:

Färsk pasta ( ca 500 gram)
400 gram laxfilé eller fryst laxfilé i bitar 
80-100 gram bladspenat
1/2 röd chili 
1/2 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1/2-1 fiskbuljong
2-3 dl grädde
1-2 msk dill färsk eller fryst
Citron 
Salt
Peppar

Gör så här:
Hetta upp en panna, häll i lite olja och snabbstek vitlök och chili. Låt inte vitlöken brännas vid. Skär laxen i tärningar och stek med vitlöken och chilin. När fisken börjar dela sig, dela den i mindre bitar. Lägg i bladspenat och tomatpuré. Fyll sedan på med grädde och lägg i fiskbuljong. Låt puttra en stund. Koka under tiden upp vatten till pastan. När pastan läggs i, smaka av såsen och tillsätt dill, citron, salt och peppar efter behag.

Servera den krämiga laxsåsen med pastan och en god sallad!  Det går att använda allt från matlagnings- till vispgrädde till såsen. Använder ni matlagningsgrädde kan ni dock behöva tillsätta lite crème fraiche. Personligen vill jag ha min sås mer tomatig så jag brukar ha i mer än 2 mak tomatpuré men detta är en smaksak. En liten skvätt vitt vin passar säkert ypperligt att hälla i för en mer vuxen smak.

Enjoy.

fredag 7 februari 2014

Fruktsallad deluxe.

Fruktsallad med riven ingefära, turkisk yoghurt, rostade hasselnötter och honung

Fruktsallad:

- 1 äpple
- 1 banan
- 1 blodapelsin/ apelsin 
-  hallon 
- mango
- granatäppelkärnor
- ingefära 

- hasselnötter
- turkisk yoghurt
- flytande honung

Självklart tar man den frukt och de bör man gillar! Skär dem sedan i lagom stora bitar och riv över lite ingefära. Blanda noggrant. Ställ in fruktsalladen i kylen.

Hetta upp en stekpanna och lägg sedan i hasselnötterna. Rör/skaka nötterna mes jämna mellanrum och sänk värmen på plattan om det osar mycket. Dock SKA plattan vara ganska het. När det tunna skalet börjar spontanlossna från nötterna, ta bort dem från plattan och lägg dem på ett hushållspapper. Låt svalna. Ta sedan ytterligare ett hushållspapper ovanpå nötterna och gnugga bort skalet. Grovhacka sedan.

Lägg sedan upp fruktsalladen i skålar, klicka på ca 1 msk turkisk yoghurt, hasselnötter och en liten skvätt flytande honung. 

Personligen anser jag att detta är något av det godaste man kan äta. Så: njut!

torsdag 6 februari 2014

Gästbloggare.

Under morgondagen ska jag försöka posta ett inlägg från min gästbloggare, som jag hoppas kommer bli en återkommande gäst eller en "delägare" i bloggen. Ibland är det praktiskt att heta samma sak... Vi kan båda blogga under "Samanthas kök". Att det sedan är olika kök spelar ju mindre roll.

Hallon- och mangosmoothie.



Förut blev jag så less på alla som alltid ville göra smoothies, men nu har jag börjat upptäcka storheten med smoothie... Det går att äta något som smakar som en dessert och ändå är hyfsat nyttigt, tjoho! Här följer mitt nuvarande favoritrecept:

Hallon- och mangosmoothie:

3 dl lättyoghurt vanilj
1,5-2 dl frusna hallon och mangobitar
1/2-1 banan
Ingefära
Limeskal



Gör så här: Tina bären i en skål en stund innan du ska höra smoothien (det går såklart att använda färsk frukt och bär). Ta sedan en högre bunke, häll i yoghurt, skiva bananen och lägg i bären. Skala ingefäran med kniv och skrubba limen, riv sedan dessa och blanda i ca 1/2 tsk riven ingefära och 1 tsk rivet limeskal. 


Ta sedan en stavmixer och mixa ihop allt. Servera kall smoothie  med lite rivet limeskal på toppen! 


För en lösare smoothie blanda i mjölk. För en lyxigare variant släng i lite vaniljglass! Tänk på att färsk ingefära ger mycket smak så testa er fram gällande proportionerna. För en smoothie helt utan socker använd naturell yoghurt.

Hoppas det smakar.

Önskemål?

Har ni några önskemål på recept? Kom gärna med dessa, jag är sugen på att testlaga nya saker. Är idag även extremt sugen på att baka...

onsdag 5 februari 2014

Tomatsoppa med basilika.

 
Tomatsoppa med basilika och crème fraiche.

I eftermiddag har jag lagat tomatsoppa på konserverade körsbärstomater från Delize. Under 2012 besökte jag flitigt Stina-Lees blogg och vid ett tillfälle gjorde hon en tomatsoppa som jag tyckte såg så god ut. Det fanns ingredienser listade men inga mått, så jag har skrivit ner hur jag gör denna tomatsoppa.

 
Tomatsoppa:
 
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 burkar Delize körsbärstomater
1 buljongtärning (grönsaks- eller hönsbuljong)
Salt
Cayennepeppar
Socker
Matlagnings- eller vispgrädde
Crème fraiche
Basilika
Olivolja
Balsamvinäger
 
Gör så här: Börja med att skala och hacka lök och vitlök, häll ca 1 msk olivolja i en större kastrull och fräs löken. Häll därefter på båda tomatburkarna, hacka upp 1/2 kruka färsk basilika (eller ca 5-6 matskedar om ni använder fryst) och sänk värmen. Smaksätt med salt, cayennepeppar och socker, lägg därefter i buljongtärningen och fyll en delizeburk med vatten och häll ner. Låt sedan puttra i minst 30 min (den får gärna puttra i närmare 60 min). När soppan puttrat färdigt och tjocknat, häll på ca 1,5 dl grädde, 2-3 msk crème fraiche och en skvätt balsamvinäger (jag använde ca 1-2 msk). Smaka sedan av och krydda mer om det behövs. Låt soppan koka ihop. Om ni vill ha en slät soppa så låt den svalna lite och mixa sedan med stavmixer, annars går det bra att äta soppan som den är. Toppa med lite basilika och en klick crème fraiche.
 
 
Till soppan ikväll bakade jag faktiskt även ett bröd; ett filmjölksbröd. För första gången någonsin blev brödet okej...
 
Enkelt filmjölksbröd:
 
4 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1,5 tsk brödkrydda
3 msk linfrön
4 dl filmjölk
 
Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölet med bikarbonat, brödkrydd, salt och linfrön. Häll sedan i filen och blanda ihop till en kladdig smet. Smörj eller lägg bakplåtspapper i en brödform och stjälp upp smeten. Grädda sedan brödet mitt i ugnen i ca 40-50 min eller tills det lätt släpper från formen på sidorna. Om brödet känns mjukt undertill när ni ta ut det, vänd det upp och ned och grädda någon minut på eftervärme. Jag strödde över lite sesamfrön på toppen. Brödet blev som skrivet bra men nästa gång ska jag riva i en morot för lite saftigare bröd. Jag tror att det blir lika gott att utesluta brödkryddorna också.
 
Vad tror ni skulle vara gott att ha i brödet?

Bakad potatis.

 
Bakad potatis med tonfiskröra och sallad

Nu tänker jag tipsa om en enkel favorit hemma hos oss, något som är perfekt när man inte är jättehungrig eller vill att det ska gå riktigt fort att laga mat: bakad potatis. Personligen tycker jag potatisen blir lika god då den tillagas i micron som i ugnen, därför gör jag alltid den i micron för att spara tid. Nedan följer tips på olika sorters röror som passar utmärkt till potatisen, vilket gör det enkelt att variera. Smaklig spis.

Bakad potatis i micron:

Nagga potatisen runt om med gaffel och lägg på en tallrik som tål att bli ordentligt varm. Ställ in i micron och kör sju minuter på högsta effekt, vänd sedan på potatisen och kör ytterligare sju minuter i micron. Känn sedan så potatisen är mjuk rakt igenom- om inte, kör på full effekt i några minuter till (två-tre minuter brukar räcka). Ta sedan ut potatisen och gör ett kryss längst upp med en kniv, tryck sedan försiktigt isär kanterna. Det går alldeles utmärkt att tillaga flera potatisar i micron samtidigt, dock brukar de behöva lite mer tid på sig då för att bli klara. Tallriken de tillagas på bli ordentligt varm så använd grytvante. Godast blir potatisen med en stor klick smör i mitten.

Tonfiskröra:

- En förpackning crème fraiche, lätt eller fet
- En burk tonfisk i vatten
- Dill, färsk eller fryst
- Citron
- Flingsalt

- Blanda ihop allting till en röra, smaka av så du får de proportioner och smak som passar dig.

Skinkröra:
- Crème Fraiche
- Rökt skinka ca 5-8 skivor i strimlor
- Röd paprika i små bitar
- Rödlök
- Eventuellt hackade färska tomater
- Citronpeppar

- Blanda ihop allt och smaka av. Det kan ibland vara gott att ha lite vinäger i eller att smula över lite fetaost på toppen av röran. Crème fraichen kan bytas ut mot Keso.

Laxröra:
- Creme Fraiche
- Kallrökt lax 100-200g i strimlor
- Citron
- Gräslök eller rödlök
- Ca 1 tsk majonnäs
- Ev. röd rom

- Återigen blandas allt ihop och läggs sedan i den varma potatisen. Den kallrökta laxen går att byta ut mot räkor eller kräftstjärtar. Vill ni lägga till grönsaker rekommenderar jag hackade körsbärstomater eller små bitar paprika.

För nyttigare röror använd lätt crème fraiche och uteslut majonäs eller använd keso. Servera med en sallad. Lämna gärna en kommentar med vilken röra ni tyckte bäst om.

tisdag 4 februari 2014

Äppelkompott utan tillsatt socker.



Från början lagade jag detta som efterrätt till min dotter och kom efterhand på att det passar till ganska mycket. Det är något så enkelt som äppelbitar som kokats i lite vatten tillsammans med kanel. i Slutändan blir det som en kompott eller som ett mos som smakar sött och gott utan tillsatt socker och passar utmärkt i filen eller på gröten. När jag lagar detta till dottern mosar jag de mjuka äppelbitarna noga, men om ni lagar detta till äldre barn eller vuxna är det lika gott att behålla äppelbitarna som de är.

Gör så här:

- Skölj och skala ett eller flera äpplen. Jag använder alltid ekologiska äpplen för att få den bästa smaken. skär sedan äpplet i små bitar och lägg dessa i en kastrull.
- Fyll på vatten så pass att det nästan täcker äppelbitarna, strö över önskad mängd kanel och koka upp.
- När blandningen kokat upp sänk värmen och koka 5-10 min beroende på vilken konsistens ni vill ha.
- Häll upp i noga rengjord glasburk.
 Om ni testar detta i syfte att ge till ett spädbarn utan tänder så koka i 10 minuter och mosa sedan med en gaffel. Kom ihåg att blandningen inte innehåller konserveringsmedel och således endast håller några dagar i kylen.

Välkomna.

Hej och välkommen in till min blogg och till mitt kök! I denna blogg kommer jag lägga upp recept på allt mellan barnmat och festtårtor. Recept på nyttiga mellanmål och riktiga kaloribomber. Jag tycker om att laga mat, men fullkomligt älskar att baka sötfika. Matbröd är än så länge inte min grej, men kanske kan komma att bli. Syftet med denna blogg är att dela med mig av enkla recept som kan underlätta vardagen eller bidra till lite inspiration. Enjoy.