Dumlekladdkaka med lättvispad grädde
Det här är en av de absolut godaste kladdkakorna jag vet och min sambos absoluta favorit. Söt och sliskig men ändå helt suverän.
Dumlekladdkaka:
100 g smör eller margarin
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
100 g Dumle ( ca 1/2 stor påse)
Ev kokos
Grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Smält 100 g smör eller margarin, tillsätt sedan ingredienserna i turordning som de står under konstant omrörning- använd ej elvisp utan rör för hand. Dela varje dumlekola i två delar och vänd ner i smeten. Kakan fastnar lätt då kolan först smälter och sedan stelnar så lägg i bakplåtspapper i botten eller smöra och strö över ett tunt lager kokos (det går bra med mjöl också). Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Kakan ska vara ganska lös när den tas ut, utan att vara rinnig. Låt svalna. Servera sedan med lättvispad grädde.
Kakan blir allra godast när den får stå svalt i några timmar före servering, eller över natten för den delen. Det är lätt att tro att kakan inte är klar då den tas ut för att den är så lös i mitten, ett bra tips är dock att titta på kanterna. Ser kakan fastare ut och är lite mer fast i konsistensen i kanten och lös i mitten är den klar, den behöver då bara stå till sig!
Smaklig spis.
Lät riktigt gött, det måste jag prova ;) /Äneth
SvaraRadera