tisdag 11 februari 2014

Ooey gooey dumlekladdkaka.


Dumlekladdkaka med lättvispad grädde 

Det här är en av de absolut godaste kladdkakorna jag vet och min sambos absoluta favorit. Söt och sliskig men ändå helt suverän.

Dumlekladdkaka:

100 g smör eller margarin 
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl 
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
100 g Dumle ( ca 1/2 stor påse)
Ev kokos


Grädde 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Smält 100 g smör eller margarin, tillsätt sedan ingredienserna i turordning som de står under konstant omrörning- använd ej elvisp utan rör för hand. Dela varje dumlekola i två delar och vänd ner i smeten. Kakan fastnar lätt då kolan först smälter och sedan stelnar så lägg i bakplåtspapper i botten eller smöra och strö över ett tunt lager kokos (det går bra med mjöl också). Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Kakan ska vara ganska lös när den tas ut, utan att vara rinnig. Låt svalna. Servera sedan med lättvispad grädde.


Kakan blir allra godast när den får stå svalt i några timmar före servering, eller över natten för den delen. Det är lätt att tro att kakan inte är klar då den tas ut för att den är så lös i mitten, ett bra tips är dock att titta på kanterna. Ser kakan fastare ut och är lite mer fast i konsistensen i kanten och lös i mitten är den klar, den behöver då bara stå till sig! 

Smaklig spis.

1 kommentar: