onsdag 10 februari 2016

Kycklingbiffar med matvete och raita.

Det här ett omgjort viktväktarrecept som jag lagat nu flera gånger som är riktigt bra, det krävs dock att man uppskattar garam masala.



Kycklingbiffar med matvete och raita


4 portioner:

500 g kycklingfärs
2 tsk Garam masala (kryddblandning)
1/2-1 tsk Sambal oelek
1-2 tsk limesaft
Salt 
Peppar

2 msk rapsolja

Matvete

1/2 gurka
1,5 dl matlagningsyoghurt/turkisk yoghurt
1-2 msk mynta
1 vitlöksklyfta
Salt 
Peppar
Några droppar limesaft
Ev olivolja

Sallad

Gör såhär: Blanda ihop kycklingfärs, Garam masala, önskad mängd sambal och limesaft- Salta och peppra. Tänk på att inte smaka av kryddningen på färsen då det är kyckling. Koka upp vatten till matvetet enl. anvisning på förpackningen. Under tiden som vattnet kokar upp: förbered såsen. Riv gurkan grovt eller hacka. Blanda ner i matlagningsyoghurt eller turkisk yoghurt. Tillsätt 1-2 msk mynta, pressa ner en vitlöksklyfta sa,t några droppar limesaft. Smaka av med salt och peppar. Några droppar olivolja kan också vara gott i. Ställ in såsen i kylen.

Under tiden som matvetet kokar (brukar ta ca 15 min), hetta upp en stekpannan  och tillsätt ca 2 msk rapsolja. Forma färsen till biffar och stek på medeltemperatur tills de är helt genomstekta. Om de steks på för hög temperatur blir de brända snabbt.

Servera biffar; matvete och raitan ihop med en sallad. En portion av detta förutsatt att ni tar en biff ( Ca 100g), en portion matvete och 3 msk sås- samt att salladen innehåller endast grönsaker, motsvara ca 9-10 pp/portion.


Gör en "testköttbulle" först av färsen, stek den och smaka för att se till så den är ordentligt kryddad. Kycklingfärs tar åt sig ganska mycket av kryddor men det smakar inte lika gott om den är osalt. Raita innehåller vanligtvis inte vitlök så denna sås blir mer som ett mellanting mellan raita och tsatsiki, det går så klart lika bra med en vanlig raita eller en  tsatsiki. Det går bra med färsk eller torkad mynta till såsen. Istället för matvete funkar det att servera med ris, couscous eller bulgur. Jag skulle tro att det är gott med klyftpotatis till också.
Pricken över i är att slänga i fetaost/salladsost i olja och kryddblandning i salladen- och då slänga i någon matsked av oljan också. Om ni viktväktar får ni dock tänka på att anpassa era points om ni gör det!

Kommentera gärna och berätta vad ni tycker om ni lagar någon av rätterna här. Skulle vara så kul att veta vad ni tycker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar