Banankaka med choklad och hasselnötter
1 sats till form på 24 cm:
75 g smält smör
2 1/4 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
120-150 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 dl hasselnötskärnor
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något, blanda sedan ner socker mjölk, salt och vaniljsocker. Ta äggen, separera gulan från vitan och lägg ner gulorna i smeten. Mosa två mogna bananer och blanda ner. Hacka chokladen i större bitar, blanda med mjöl och bikarbonat och vänd ner i smeten. Dela hasselnötskärnorna och blanda i. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. smörj formen med smör och vetemjöl och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Håll koll så att kakan inte bränns på toppen. Kakan ska vara åt det lösare hållet i mitten när den plockas ut. Låt kakan svalna och gärna stå kallt ett tag innan servering.
Jag brukar blanda ljus och mörk blockchoklad i kakan, men det går så klart att använda enbart en sort. Gillar ni rejält söta saker; använd mjölkchoklad men minska då mängden till ca 100g. Hasselnötskärnorna kan uteslutas eller bytas ut mot andra nötter.
Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar