torsdag 11 februari 2016

Banankaka med choklad och hasselnötter.

Jag har aldrig varit ett större fan av banankaka innan jag testade att göra just denna. Efter viss modifiering tycker jag att kakan är helt oemotståndligt god. Testbaka denna nu i helgen vetja!


Banankaka med choklad och hasselnötter

1 sats till form på 24 cm:

75 g smält smör
2 1/4 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
120-150 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat 
1/2 dl hasselnötskärnor

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något, blanda sedan ner socker mjölk, salt och vaniljsocker. Ta äggen, separera gulan från vitan och lägg ner gulorna i smeten. Mosa två mogna bananer och blanda ner. Hacka chokladen i större bitar, blanda med mjöl och bikarbonat och vänd ner i smeten. Dela hasselnötskärnorna och blanda i. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. smörj formen med smör och vetemjöl och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Håll koll så att kakan inte bränns på toppen. Kakan ska vara åt det lösare hållet i mitten när den plockas ut. Låt kakan svalna och gärna stå kallt ett tag innan servering. 


Jag brukar blanda ljus och mörk blockchoklad i kakan, men det går så klart att använda enbart en sort. Gillar ni rejält söta saker; använd mjölkchoklad men minska då mängden till ca 100g. Hasselnötskärnorna kan uteslutas eller bytas ut mot andra nötter.



Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar