tisdag 9 februari 2016

Nyttiga mellanmål!

Nu på sistone har jag behövt äta mellanmål av det nyttigare slaget och det är verkligen ett smart drag att äta mellanmål som innehåller bra med näring, mättar och är gott- det gör nämligen underverk mot lusten att småäta mellan måltider! Olika människor behöver olika typer av mellanmål, mer eller mindre fett, fler eller färre kolhydrater osv. Här kommer några tips:




Bananpannkaka med tillbehör.

Alt 1 (med minsta möjliga kolhydrater och fritt från gluten), 2 port:



1 banan
2 ägg

Mosa bananen och vispa sedan ned äggen. Stek i cocosolja.

Alt 2:


1 banan
2 ägg
2 msk ris- eller vetemjöl
2 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver 
2 msk keso.

Mosa bananen, vispa i äggen. Till övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Stek på medelhög värme i smör, olja eller cocosfett. 

Servera med färsk frukt och färska bär, mandel, kokoschips och Keso ( lätt eller vanlig). en portion pannkaka med 1/2 med kokoschips, 5 st mandlar, 1 msk lätt keso och frukt och bär motsvarar ca 
7 pp hos viktväktarna. 
För ett fetare mellanmål servera med fet crème fraiche eller grädde. Lönnsirap är även supergott till. 
Om sötare pannkakor önskas, byt ut vaniljpulvret mot vaniljsocker.




Frukt med keso och crunch.

Detta är min personliga favorit för här finns det oändliga möjligheter. Min absoluta favorit ser ut som följer:
1 portion: 

1 blodapelsin
1 kiwi
2 msk keso lätt/ keso mini
5 st hackade mandlar
1/2 msk kokoschips

Skala och tärna frukten, lägg på keso, nötter och kokos. Ät och njut. Motsvarar 2-3 pp hos viktväktarna beroende på kesomängd.
Här är det superenkelt att byta ut mot den frukt eller bär man föredrar. Anpassa fetthalten i Keson eller servera med tex. turkisk yoghurt, smaksatt kvarg eller grädde för ett fetare alternativ. Nötterna går såklart att byta ut mot den typ ni gillar och kokoschipsen är inget måste, men det är g o t t!



Yoghurt med nyttigheter

1 portion:

1-2 dl yoghurt
färska bär
linfrön
1/2 banan
mandlar/hasselnötter/cashewnötter/kokos/dinkelpuffar/pumpafrön

Ta 1-2 dl yoghurt av valfri fetthalt och blanda i önskad frukt och bär. Jag tycker att hallon och banan är en bra kombination. Lägg i något med tuggmotstånd; se exempel ovan. Även dessa alternativ är bra att kunna anpassa i socker- och fetthalt. Skålen på bilden innehåller en lätt yoghurt med 0,5% fetthalt så skålen motsvarar ca 5 pp hos viktväktarna. 

Även här är det lätt att byta ut mot fetare eller mindre feta alternativ. Smaksatt eller naturell yoghurt, samt att anpassa vad som läggs i. Müsli som köps i påse innehåller oftast väldigt mycket onödigt socker och fler kalorier än man tror. Detta är ett enkelt och bra alternativ. 

Barn behöver fetare produkter än vuxna, tänk därför på att inte byta ut alla deras produkter mot lättprodukter!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar