onsdag 5 februari 2014

Bakad potatis.

 
Bakad potatis med tonfiskröra och sallad

Nu tänker jag tipsa om en enkel favorit hemma hos oss, något som är perfekt när man inte är jättehungrig eller vill att det ska gå riktigt fort att laga mat: bakad potatis. Personligen tycker jag potatisen blir lika god då den tillagas i micron som i ugnen, därför gör jag alltid den i micron för att spara tid. Nedan följer tips på olika sorters röror som passar utmärkt till potatisen, vilket gör det enkelt att variera. Smaklig spis.

Bakad potatis i micron:

Nagga potatisen runt om med gaffel och lägg på en tallrik som tål att bli ordentligt varm. Ställ in i micron och kör sju minuter på högsta effekt, vänd sedan på potatisen och kör ytterligare sju minuter i micron. Känn sedan så potatisen är mjuk rakt igenom- om inte, kör på full effekt i några minuter till (två-tre minuter brukar räcka). Ta sedan ut potatisen och gör ett kryss längst upp med en kniv, tryck sedan försiktigt isär kanterna. Det går alldeles utmärkt att tillaga flera potatisar i micron samtidigt, dock brukar de behöva lite mer tid på sig då för att bli klara. Tallriken de tillagas på bli ordentligt varm så använd grytvante. Godast blir potatisen med en stor klick smör i mitten.

Tonfiskröra:

- En förpackning crème fraiche, lätt eller fet
- En burk tonfisk i vatten
- Dill, färsk eller fryst
- Citron
- Flingsalt

- Blanda ihop allting till en röra, smaka av så du får de proportioner och smak som passar dig.

Skinkröra:
- Crème Fraiche
- Rökt skinka ca 5-8 skivor i strimlor
- Röd paprika i små bitar
- Rödlök
- Eventuellt hackade färska tomater
- Citronpeppar

- Blanda ihop allt och smaka av. Det kan ibland vara gott att ha lite vinäger i eller att smula över lite fetaost på toppen av röran. Crème fraichen kan bytas ut mot Keso.

Laxröra:
- Creme Fraiche
- Kallrökt lax 100-200g i strimlor
- Citron
- Gräslök eller rödlök
- Ca 1 tsk majonnäs
- Ev. röd rom

- Återigen blandas allt ihop och läggs sedan i den varma potatisen. Den kallrökta laxen går att byta ut mot räkor eller kräftstjärtar. Vill ni lägga till grönsaker rekommenderar jag hackade körsbärstomater eller små bitar paprika.

För nyttigare röror använd lätt crème fraiche och uteslut majonäs eller använd keso. Servera med en sallad. Lämna gärna en kommentar med vilken röra ni tyckte bäst om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar