söndag 6 mars 2016

Söndagsmiddag!

Ikväll gjorde jag klassisk husmanskost; köttbullar med potatis och morötter. Detta recept är framhöftat... Köttbullarna blir väldigt goda men kräver lite avsmakning :)


Köttbullar

4 portioner:

500 g blandfärs
1/2 gul lök
1 dl grädde
2 msk ströbröd
1 msk grovkornig senap
1 1/2 msk kalvfond

Salt
Svartpeppar
en nypa socker

Smör/margarin till stekning

Gör så här: Mät upp grädde i en skål, blanda ner ströbrödet och låt svälla i ca 10 min. Finhacka eller riv 1/2 gul lök och blanda i färsen. Tillsätt senap och kalvfond. Rör sedan i gräddblandningen, salt socker och peppar. Börja med ca 1 tsk salt. Hetta upp en stekpanna med fett i, gör en miniköttbulle och stek denna. Smaka av salthalten och tillsätt mer salt vb. Rulla sedan köttbullarna och stek dem på medelhög värme tills genomstekta. Servera gärna med kokt potatis, kokta morötter och rårörda lingon.

För en lättare måltid; anpassa fetthalten i grädden, servera med kokt potatis och kokta morötter.

Räknar ni inte points, är det allra godast med vispgrädde i köttbullarna samt att smör- och vitlöksslunga morötterna. Detta gör ni genom att, när morötterna är kokta, lägga en generös klick smör och en hackad vitlöksklyfta i en stekpanna och snabbslunga morötterna i detta. En brunsås är säkert väldigt gott till detta också, men det behövs ingen sås för att få en komplett rätt. 

Detta var de godaste köttbullar jag gjort på länge och jag konstaterar ytterligare en gång att vällagad husmanskost är bland det godaste som finns!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar