söndag 6 mars 2016

Kycklingburgare med guacamole.

Då köttsuget var som borta i helgen och vi planerat att äta hamburgare, bestämde jag mig för att testa att göra panerade kycklingburgare. Sambon gav rätten 10/10 och det går att variera rätten på många olika sätt- vilket jag tycker är ett stort plus!




Kycklingburgare med guacamole

4 portioner:

4 hamburgerbröd
2-3 kycklingfiléer beroende på storlek
1 Vitlöksklyfta
1/2 röd chili 
4 skivor kycklingbacon
1 avokado
4 salladsblad
4 skivor smältost med chili
2 tomater
1 rödlök

1 ägg
Ströbröd/panko till panering

ev majonäs
ev barbequesås
ev fetaost

Potatis

Olja
Flingsalt

Guacamole (recept via länken)

Gör så här: Tina kycklingen (eller använd färsk) och skär i fyra lämpligt stora bitar som är ca 1 cm tjocka. Hacka vitlök och chili och lägg i en bunke eller fryspåse, Slå på ca 1 dl olja, lite salt och peppar och lägg i kycklingen för att marinera. Förbered guacamolen och kyl den sedan. Slå under tiden på ugnen på 225 grader. Skala ca 8-10 potatisar och skär dem i klyftor. Behåll skalet på. Häll över lite olja och stoppa in i ugnen. Lägg 4 skivor kycklingbacon i en ugnsfast form och ställ även dessa i ugnen tills de fått fin färg. Lägg upp salladsblad, skivad tomat, avokado och rödlök på ett fat. Vispa upp ett ägg i en skål och häll ströbröd/panko i en annan- blanda i lite salt och svartpeppar. Hetta upp en panna med rikligt med olja. Doppa kycklingen först i ägget och sedan i ströbrödet, stek sedan på medelhög värme i några minuter. När kycklingen fått färg på båda sidorna och känns fastare i konsistensen om ni känner med stekspaden, lägg på ostskivorna och stek i några minuter till. För att vara helt säker på om kycklingen är färdig bör ni antingen använda stektermometer eller skära ett jack för att se så saften är klar. Lägg in bröden i ugnen och snabbrosta dem. Lägg sedan ihop kycklingburgaren! Jag brukar lägga en liten klick majonäs på brödet, sallad, burgare, kycklingbacon, tomat, avokado, lök och guacamole. Lägg upp potatisklyftorna och dippa i guacamole eller barbequesås.

Önskar ni skippa potatisen och istället äta sallad till har ni här en grym sidesallad,



Gurksallad med morot och äpple

4 portioner: 

1/2 gurka
1-2 morötter
1 äpple, gärna granny smith

1/2 lime
Flingsalt
olivolja
Koriander

Gör så här: skala morötter och äpple, ta bort de allra yttersta skalbitarna på gurkan. Hyvla sedan med en potatisskalare på längden av grönsakerna och frukten. Pressa 1/2 lime, strö över flingsalt, ringla över olivolja och om ni vill; använda koriandern som blev över från guacamolen. Ställ kallt en stund innan servering.

Denna sallad blev helt grym. Dock hade jag i tomater vilket visade sig vara helt överflödigt så det kommer jag inte ha i nästa gång. De hyvlade grönsakerna från en annan textur än när man hackar dem, dessutom ser det fint ut :) Det går bra med vilket äpple som helst, men jag tror det blir allra bäst med syrligheten från ett granny smith!


För en lättare måltid: skippa paneringen helt och stek istället bara den marinerade kycklingfilén. Byt ut brödet mot salladsblad och/eller skippa potatisen och osten. Servera med sidesallad.

Kycklingbaconet kan med fördel bytas ut mot vanligt bacon eller kotlettbacon. Det blir supergott att smula lite fetaost i burgaren.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar