torsdag 25 februari 2016

Världens godaste hallonfrosting!

Här kommer receptet på en grymt god hallonfrosting till cupcakes eller tårtor. Det blir ganska mycket frosting av denna sats, men den är så god så det gör inget :)



Hallonfrosting

 till ca 15 cupcakes:

70 g rumstempererat smör
100 g philadelphiaost
1,5 msk citronsaft
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 20 hallon
1  lime, endast skalet

Gör så här: Blanda smör, philadelphiaost, citronsaft, flor- och vaniljsocker i en bunke. Vispa med elvisp. Tillsätt skalet av 1 tvättad lime och alla hallon. Vispa sedan på hög hastighet i ca fem minuter. Bred eller spritsa sedan frostingen på svalnade cupcakes eller på tårta. Om den inte ska användas direkt- lägg in i kylen.

Denna frosting blir inte helt slät pga hallonkärnor, om ni önskar en helt slät frosting mixa först hallonen och passera dem sedan genom en finmaskig sil. Blanda sedan ner hallonmoset i smör-, ost- och sockerblandningen. 

Frostingen kan förvaras i kylskåp i några dagar innan den används utan att bli dålig, men förslut förpackningen väl så den inte drar åt sig någon smak.


Här har jag använt frostingen på kladdkakemuffins, dock passar frosting bättre på vanliga "höga" cupcakes/muffins. Här har jag spritsat med en rund tyll från Wilton.




onsdag 24 februari 2016

Enkla vetetortillas.

Som lovat kommer nu receptet på vetetortillas. Dessa är mycket godare än köpta men det är lite krångligt att få till dem. En viss dos tålamod krävs!


Vetetortillas

ca 8 st:

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl vatten
3 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1/2 krm bakpulver (eller en rejäl nypa)

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt vatten och olja. knåda ihop till en deg. Dela sedan degen i ca 8 bitar som ni rullar till bollar. Kavla sedan ut bollarna väldigt tunt. Stek sedan bröden i het stekpanna utan fett, någon minut på varje sida. När det börja komma luftbubblor är det läge att vända på dem. Förvaras i brödkorg med handduk innan servering. Allra godast är de om de serveras omgående.


Detta är en busenkel deg att göra, det svåra r att kavla bröden tillräckligt tunt och att de inte drar ihop sig eller skrynklar till sig när de läggs i stekpannan. Dra därför lite försiktigt i tortillan innan den läggs i stekpannan. Degen är väldigt elastisk och klarar detta fint. Trots att det är lite trixigt är det helt klart värt att ge sig på då dessa smakar supergott!


tisdag 23 februari 2016

Fiesta!

Jonas Cramby har skrivit en bok som heter "Texmex från grunden" och när jag sökt efter recept på carnitas ( som mexikansk pulled pork) är det hans recept som dykt upp flitigast. I helgen testade jag detta recept men kunde så klart inte låta bli att modifiera det lite...

Originalreceptet hittar ni här: http://www.jonascramby.se/www.jonascramby.se/Artiklar/Poster/2010/10/25_Den_ultimata_mexmiddagen.html




Carnitas (modifiering av Jonas Crambys recept)

4 portioner: 

ca 1 kg fläskkarré på i utan ben
1 apelsin
1 lime
1 msk kinesisk soya
4 vitlöksklyftor
 0,5 L coca cola, ej light

Kryddblandning:
1 1/2 msk rökt paprikapulver
1 1/2 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk chilipulver
1 msk salt

Gör så här: Blanda alla kryddor till kryddblandningen. Skär köttet i större tärningar och massera in ca 3 msk av kryddblaningen i köttet. Pressa över saften från apelsin och lime, tillsätt soya och vitlök och låt marinera i minst en timme. Stek därefter köttet på hög värme, i en stor stekpanna, traktörpanna eller kastrull, så det får en yta, sänk sedan värmen och häll på coca cola så det täcker köttet. Låt småputtra i ca två timmar och fyll på med cola när det behövs. När köttet har gått klart går det att dra isär och mosa med gaffel till en härligt trådig konsistens.

Jag använde mig av mer kryddblandning, då jag tyckte smaken blev lite mesig annars. Resultatet blev rätt starkt, gott men inte särskilt barnvänligt. Till detta serverades gurkstavar, pico de gallo, guacamole, picklad rödlök, crème fraiche och vetetortillas.

Guacamole 

4 portioner:

2 avokado
1/2 röd chili
3 tsk limesaft
1/2 tomat
1/2 vitlöksklyfta
(1/4 gul lök)
1 msk olivolja
Koriander
Salt
Peppar

Gör så här: mosa avokado, kärna ur och hacka chilin och tomaten blanda i avokadon. Tillsätt limesaft, vitlök och eventuellt hackad gul lök. tillsätt önskad mängd koriander och olivolja, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt inför servering och lägg gärna en avokadokärna i mitten så guacamolen behåller sin fina färg. 

Picklad rödlök

4 portioner:

2 rödlökar
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här: blanda ättika, socker och vatten. Tillsätt tunt skivad rödlök och ställ in i kylen i ca en timme före servering. 

Recept på egna vetetortillas kommer imorgon, men så klart går det lika bra med köpta. Detta var verkligen magiskt gott. Nästa gång tänker jag tillsätta någonting sött som tex. en mangosalsa. Gurkstavarna var väldigt bra till rätten då de tillförde lite krispighet i den annars mjuka rätten!
Den gula löken kan utan problem uteslutas ur guacamolen. 

För en lättare variant: använd en lätt crème fraiche och salladsblad istf tortillas. Dock skulle jag själv föredra att spendera några fler kalorier på brödet för att få hela upplevelsen i denna måltid. 

Jag hoppas ni lagar detta och njuter lika mycket av måltiden som vi gjorde!








måndag 22 februari 2016

God chiapudding.

Sedan chiafrön blev populärt för några år sedan har många anammat detta superfrö. Chiafrön kan användas till mycket! Jag använder det främst till att göra chiapudding som är ett superbra alternativ till gröten på morgonen eller till mellanmål. Det finns mängder av olika recept men jag tänkte dela med mig av mitt senaste. Tänk på att den rekommenderat dagligt intag av chiafrön är max 3 msk om det används i chiapudding, dvs att de blötläggs. Annars är RDI endast 1 msk!

Chiapudding med frukt och crisp

1 portion:

1 1/2 dl mandelmjölk
1/2 dl naturell yoghurt
ca 3 msk chiafrön
1/2 tsk vaniljpulver

Frukt och/eller bär

Crisp tex. kokoschips, pumpakärnor eller hackad mandel


Gör så här: blanda chiafrön, vaniljpulver, mandelmjöl och yoghurt noggrant. Det tar några minuters rörande att få det tillräckligt blandat. Ställ in i kylen i minst 2-3 timmar men gärna över natten. Vid servering: toppa med valfri frukt och/eller bär och något crispigt. Ät genast!

Denna chiapudding utan crisp motsvarar ca 6-7 pp hos viktväktarna. Med en matsked crisp ca 8 pp. Extra gott blir det antagligen av att byta ut vaniljpulvret mot vaniljsocker...



lördag 20 februari 2016

Chili på hönsfärs.

Häromdagen hittade jag ekologisk hönsfärs när jag handlade. Då jag försöker hålla nere på mängden rött kött som konsumeras i hemmet samt att det var ett superbra pris bestämde jag mig för att prova. Efter lite googlande hittade jag detta recept:

https://www.mathem.se/recept/ulrika-brydlings-chili-pa-honsfars

Naturligtvis gjorde jag om receptet lite och i slutändan blev det så här:


Chili på hönsfärs med crème fraiche och koriander

4 portioner:

500 g hönsfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 st morötter
1 röd chili
2 msk färsk ingefära
1 msk oregano
1 msk spiskummin
3 msk ketchup
1 frp krossade tomater med chili
1 frp blandade ekologiska bönor
1/2 frp svarta ekologiska bönor
2,5 dl vatten
2 msk kycklingfond
Salt
Peppar

Crème fraiche 
Koriander

Bröd typ rostfranska eller baguette
Olivolja
Vitlöksklyfta
Flingsalt

Gör så här: Hacka lök och vitlök, stek detta och hönsfärsen med lite olivolja i upphettad panna/kastrull (en stor som rymmer allt). Riv morötter, ingefära och hacka chilin och tillsätt detta. Lägg i oregano, spiskummin, ketchup och de krossade tomaterna. Häll sedan på vatten och kycklingfond och låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt sedan bönorna, efter att ha sköljt av dem i kallt vatten och låtit dem rinna av, och smaka av med salt och peppar. 

Värm en stekpanna  så den är glödhet. Lägg brödet på en skärbräda, dela vitlöksklyftan och gnugga mot brödet. tillsätt olivolja och lägg brödet i pannan. Stek brödet tills det blivit gyllenbrunt. Vänd sedan brödet och pensla på lite olja även på andra sidan. Ta ur stekpannan och strö över lite flingsalt.

Hetta till sist upp chiligrytan och låt koka i mat någon minut. Brödet ska serveras direkt ur pannan så se till att tajma med grytan. Servera med crème fraiche och koriander. 

För en lättare måltid: skippa brödet och välj en mager crème fraiche och/eller ost!
Koriandern är bara att utesluta om man inte gillar det.
Det blir mycket gryta av detta recept och ett utmärkt sätt att ta tillvara på resterna är att gratinera grytan i ugnen med ost! Fyll ugnssäkra portionsformar, strö på ost och gratinera i 225 grader i ca 10 minuter. Även här är det gott med en klick crème fraiche till! 



Här har jag tagit tillvara på resterna genom att gratinera grytan! Jag blev förvånad över hur gott det blev! Smaklig spis.

Pico de gallo.

Här kommer ett recept på ett perfekt tillbehör till tex grillat eller tacos. Pico de gallo passar också utmärkt som ett mjölkfritt alternativ till sås. Min vän Petra bjöd mig på detta för några år sedan och ända sedan dess har jag varit såld. Enkelt, nyttigt och otroligt gott!


Pico de gallo

4 personer: 

3 stora mogna tomater
1/2 stor gul lök
1 kruka koriander
1 lime
1/2-1 tsk sambal oelek
Salt

Gör så här: hacka tomater, lök och koriander, lägg allt i en skål eller burk. Pressa över limesaften,, lägg i sambal och smaka av med salt. Börja med den mindre mängden sambal oelek och tillsätt mer om ni tycker den bli mesig. Om den inte ska ätas direkt, förvara den svalt. 

Var noga med att smaka av med sambal och salt så ni hittar er egna perfekta balans. Ett litet tips är att servera detta till kolgrillad kycklingfilé, couscous och tsatsiki. Ljuvligt gott och det allra bästa är att det knappt innehåller några kalorier alls!

Improviserad dessert.

Igår improviserade jag ihop en något lättare dessert som blev väldigt god. Perfekt till mellomyset!



Snabb cheesecake med jordgubbar och hallon

4-6 portioner:

10 digestivekex
2,5 dl grädde
1/2 frp vaniljkvarg
1/2 tsk vaniljpulver
200g jordgubbar
100 g hallon

Hallon till dekoration
Kokoschips

Gör så här: Krossa Digestivekexen, för hand eller med redskap. Vispa grädde och blanda i kvargen och vaniljpulvret, vispa upp igen. Mixa jordgubbar och hallon till ett klumpfritt mos. Lägg digestivekex i botten, fyll på med gräddblandningen och till sist bärmoset. Toppa med hallon, kokoschips och några smulor Digestivekex. Ställs med fördel i kylen en stund men kan också serveras genast. 

För ett lättare alternativ; använd en magrare vispbar grädde- 20 eller 26%. 
För en något sötare dessert byt ut vaniljpulvret mot 1 tsk vaniljsocker.



torsdag 18 februari 2016

Banan- och chokladbollar.

Dessa " chokladbollar" är av det nyttigare slaget och passar perfekt som fika eller mellanmål. Extra bra är det när man har en liten blivande 3-åring som kommit på att hon får äta kakor om hon säger att hon vill baka- eftersom man måste få smaka på det man bakat...


Banan- och chokladbollar

10-12 st:

1 mogen banan
1 1/4 dl havregryn/fiberhavregryn
1/4 dl kokosflingor
1 msk kakao
0.5 tsk vaniljpulver
0,5 msk honung
1 msk kaffe
0,5 tsk kaffepulver
en nya flingsalt

Kokosflingor att rulla i

Gör så här: Mixa eller blanda alla ingredienser väl. Rulla små bollar, rulla i kokos och ställ svalt en stund innan de ska förtäras!

Jag använde både färdigbryggt kaffe och kaffepulver i mina då jag tyckte de blev mesiga i smaken annars. Det går att utesluta sötningsmedlet ( honung) helt om man vill, men ta då lite mer banan! För fler bollar- dubbla receptet!

onsdag 17 februari 2016

Köttfärssås med basilika och crème fraiche.

Alla har sitt sätt att göra köttfärssås. Jag tror det är få av er läsare som aldrig tillagat en köttfärssås, med kött eller vegetarisk. Ibland tycker jag att det är skönt att göra en annan typ av sås än " den gamla vanliga". Då min dotter verkligen inte tycker om paprika har jag också måstat anpassa köttfärssåsen här hemma. Detta är en av de bättre såserna, som blir smakrik utan att vara stark!


Köttfärssås med basilika och crème fraiche

4 portioner:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 förp. krossade tomater med basilika/örter
1-2 msk Basilika färsk eller fryst
2 msk Ketchup
4 msk crème fraiche
Salt
Svartpeppar
Curry
Olivolja

Spaghetti

Sallad

ev. Parmesan.

Gör så här: Stek nötfärs, lök och vitlök i stekpannan på hög värme i olivolja. Krydda med salt, svartpeppar och en knivsudd curry- smaka av för att se så färsen är tillräckligt salt. Blanda i de smaksatta krossade tomaterna, basilika och ketchup. Låt puttra och smaka av ytterligare, ev behövs det tillsättas mer salt och/eller mer av någon av de andra kryddorna. Tillsätt sedan 4 msk creme fraiche och ca 1 tsk olivolja och låt puttra i ca en timme. 

Gör en sallad och koka spaghetti och servera. Hyvla gärna parmesan på toppen. För en lättare variant byt ut pastan mot "morotsspaghetti" som jag tipsat om innan. Uteslut crème fraiche eller använd en magrare variant. Och uteslut parmesan, det är gott ändå!

Smaklig spis.

 Detta är min favorit av de lättare crème fraicherna!


tisdag 16 februari 2016

Zucchini- och fetaostbiffar.

När jag var yngre fanns det ett café här i Sundsvall som hette Tinell's som var mitt absoluta favoritställe. De hade så himla goda rätter och bakverk. En sak som jag åt där var deras zucchini- och fårostbiffar med sallad och tsatsiki. När de för många år sedan släppte sina recept i bokform lyckades jag tyvärr inte få tag på en, men har ändå kommit över detta ljuvliga recept.


Zucchini- och fetaostbiffar

6 portioner:

1 Zucchini
1/2 purjolök
1 hg dill
8 ägg
200 g fetaost
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
5-6 dl mjöl

Olivolja

Sallad

Gör så här: Gör i ordning en sallad och tsatsiki och ställ i kylen. Riv zucchinin grovt, hacka purjolök och dill. Blanda allt i en bunke. Knäck i äggen och rör ner mjölet lite i taget och blanda tills alla klumpar försvunnit. Blanda i salt, pressa i vitlök och smula ner fetaosten.

Hetta upp olivoljan (1/3 av pannan) och låt pannan bli riktigt varm innan stekning. Stek 1-2 min på varje sida.

Tsatsiki

4 portioner

2 dl turkisk yoghurt/matlagningsyoghurt
1/3 gurka
1-2 vitlöksklyftor 
ca 1 tsk vitvinsvinäger
ca 1 msk olivolja
Salt
 Peppar
ev socker


Gör så här: Riv gurkan grovt, strö på lite salt och låt vila i ca fem minuter, krama sedan ur vätskan ur gurkan. Blanda gurka och yoghurt. Pressa i önskad mängd vitlök, vinäger och olivolja och blanda. Smaka av med salt och peppar, om det smakar beskt, ta i en knivsudd socker. Ställ svalt innan servering.  

Servera biffarna med tsatsiki och sallad, gärna med tomater och oliver. 

Om ni är vitlöksälskare, ta den större mängden vitlök som står. Jag är ingen större vitlöksälskare och drar därför gärna ner på mängden vitlök i recepten. Dessa biffar ska ätas varma och omgående efter stekning. De är helt suveränt goda och passar utmärkt som vegetarisk finmat!

söndag 14 februari 2016

Önskemål.

Ni som läser denna matblogg, finns det någon speciell typ av recept ni önskar? Läser ni för att få uppslag och inspiration?

Jag skulle gärna vilja veta vilka ni är som läser och varför ni läser denna matblogg, samt skriva ner önskemål så jag kan försöka tillgodose dem!

Glad alla hjärtans dag!

Idag firar vi kärleken- något som man egentligen borde göra varje dag. Kanske vill ni överraska någon med en god pasta? Här följer recept på en urgod pesto pasta samt tips på  hur den kan göras mer eller mindre nyttig!




Pestokyckling 

4 portioner:

400 g kycklingfilé
1 purjolök
6-8 färska champinjoner
3 dl matlganingsgrädde
3-4 msk pesto
Salt
Peppar
Smör att steka i

Pasta eller morötter
Sallad
ev: Pinjenötter
    Parmesan

Gör så här: Strimla kycklingen och purjolöken, skär champinjonerna i skivor. Stek kycklingen i smör på medelhög värme lägg i purjolök och champinjoner när kycklingen börjar få färg. Häll sedan på grädde och blanda i pesto- smaka av för att se hur mycket pesto ni vill ha i. Salta och peppra efter behag. Låt puttra på låg värme i ca 10 min. koka under tiden upp pastavattnet och pastan. Servera pastan med en god sallad och toppa gärna med en klick pesto, rostade pinjenötter och parmesanflagor.

För ett nyttigare alternativ: skär några morötter på längden med potatisskalare. Koka upp en stor kastrull lättsaltat vatten och koka morotsstrimlorna i ca 2 minuter. Servera sedan "morotsspaghettin" istf vanlig pasta. Om ni räknar points: byt ut grädden mot en lättare variant och skippa nötter och ost. 

På bilden använde jag mig av ekologisk pasta men allra godast blir denna rätt med spaghetti eller tagliatelle!

lördag 13 februari 2016

Citron- och vallmomuffins.

Eller lemon poppyseed cupcakes som det heter på engelska. Jag hittade en tårta på en blogg för ett tag sedan som var just en lemon poppy cake och har sedan dess tänkt att jag måste baka något liknande. Sagt och gjort. Idag slängde jag ihop ett egenkomponerat recept på muffins och använde mig av ett tillpiffat basrecept på cream cheese frosting. Gott? Ja!


Citron- och vallmomuffins med citron/limefrosting

ca 12-15 st:

2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g smält smör
1 dl mjölk 
Skal från 1-2 citroner samt saft från 1 citron
1/2 dl blå vallmofrön

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker, ägg och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och låt svalna något, häll mjölken i smöret och häll sedan blandningen i den pösiga smeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd sedan ner detta i smeten. Riv citronskal och pressa ur citronsaften, blanda i. Tillsätt vallmofrön. Fördela i muffinsformar, men fyll inte till mer än 2/3. Ha med fördel formarna i en muffinsplåt. Grädda i ca 15 min mitt i ugnen. Låt svalna.


Frosting:
60g rumstemererat smör
100 g cream cheese
5 dl florsocker
  Skal av 1 lime samt 1 citron
3 msk citronsaft
3 msk limesaft

Ev. lemon curd

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en bunke och vispa kraftigt med elvisp eller motsvarande i ca 5 min. Bred eventuellt ett tunt lager lemon curd på de helt svalnade muffinsen innan de dekoreras med frosting. Använd gärna en sprits för att få ett fint mönster. Toppa med vallmofrön.



Här har jag använt en öppen stjärntyll från Wilton.

Jag tyckte dessa muffins blev helt ljuvliga, men jag hade önskat lite mer citronsmak, så nästa gång ska jag göra med lemon curd. Det är enkelt att göra egen lemon curd men det finns också på marmeladhyllan på vanliga matvarubutiker. Var noga med att vispa frostingen i några minuter så att det kommer in tillräckligt med luft i den. Tycker ni att frostingen har en för tjock konsistens späd med lite grädde eller mjölk ( eller mer citronsaft) var försiktig bara så den inte bli för lös.

fredag 12 februari 2016

Morotssoppa.

Det här är ett omgjort viktväktarrecept som innehåller få propoints men är väldigt mättande och god. Min sambo som inte är något fan av vegetariska soppor tyckte om den!


Morotssoppa

4 portioner:

9 morötter
3 potatisar
2 shalottenlök
12 dl grönsaks-eller lantbuljong
1 msk timjan
4 msk creme fraiche lätt

Salt
Peppar
Crème fraiche
Pesto

Gör så här: skala morötter och potatis och dela i mindre bitar. Klyfta löken. Koka upp buljongen och lägg ner grönsaker och lök. Låt koka i 10-15 min tills allt blivit mjukt. Mixa soppan och krydda med timjan, salt och peppar enl. önskemål. Tillsätt ca 4 msk creme fraiche och rör om. Servera soppan med en klick crème fraiche och lite pesto. Servera med fördel ett gott bröd till soppan. 

Jag använde mig av mini fraiche 5 % till denna soppa. Med ett tillägg av 1 msk mini fraiche och 1 tsk pesto innehåller soppan ca 4 pp/portion! om ni inte räknar points rekommenderar jag en fetare crème fraiche och bröd till soppan. 


torsdag 11 februari 2016

Snabb och god lunch.

Det kan ibland vara svårt att göra en snabb, god och nyttig lunch. Ett tips är att använda överblivet protein till en god och mättande sallad. Delar med mig av receptet till denna.


Snabb kycklingsallad med ägg och ajvar.

1 portion:

1 ägg
5 stora oliver i saltlag
5 cocktailtomater
Broccoli
Sallad

1 msk crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 msk ajvar relish
Kycklingfilé

Gör så här: Lägg ner ägget i kallt vatten, slå på plattan och sätt timern på 13 min för litet/halvstort ägg eller 14 min för ett stort ägg. Skölj och blanda sallad och tomater. Lägg i oliver. Koka upp eller ånga broccolin, lägg sedan ner i salladen. Toppa med kycklingfilé, det färdiga, nedkylda ägget samt en matsked crème fraiche och en matsked ajvar relish. 

Jag använder mig oftast av den broccoli som ska ångas i micron, den som finns i frysdisken. Om man följer anvisningarna på förpackningen blir den perfekt varje gång. Koka annars broccolin i lättsaltat vatten i ca 2-3 minuter. Det går självklart lika bra att göra denna sallad med ett annat protein, tex. lax, tonfisk eller kanske en överbliven köttbit.
Till just denna sallad använde jag mig av 10% turkisk yoghurt och hamnar därav på ett värde av 6 pp för denna måltid. Tänk på att uppskatta storleken på kycklingfilén samt komma ihåg att oliverna innehåller points. Räknar ni inte points kan ni gärna lägg i lite extra godsaker, tex. fetaost då detta är en väldigt mager måltid. 

Tacosoppa.

Tacos är ju hela Sveriges favoritmat! Jag tänkte tipsa om en soppa med de klassiska tacosmakerna som är både mättande och god. Dessutom så går det att göra den riktigt nyttig om man vill.


Tacosoppa med crème fraiche och koriander

4 portioner:

300 g nötfärs
1 gul lök
2 morötter
3 potatisar
1/2 liten burk majskorn
1 påse tacokrydda
1/2 tsk timjan
1 1/2 l hönbuljong
Olja
Salt 
Peppar

Crème fraiche
Koriander

Gör så här:  Fräs nötfärsen i olja, ta bort alla klumpar- enklast med hjälp av en gaffel. Hacka eller riv ner löken, blanda i tacokryddan och timjan. Skala morätter och potatis och skär i tärningar. Koka upp buljongen (brukar vara 0,5l vatten per buljongtärning) och lägg ner morötterna och potatisen, låt dem koka tills de är mjuka. Detta brukar ta ca 10 min men beror lite på hur stora bitar de skurits i. När rotsakerna är mjuka, lägg i köttfärsblandningen och majsen. SMaka av och salta och peppra vb. Soppan avnjutes rykande het, gärna serverad med crème fraiche och färsk koriander! 

För ett smalare alternativ: använd lättare crème fraiche eller uteslut den helt. 
Använd naturell eller smaksatt crème fraiche. Goda smaksättare till denna soppa kan vara vitlök eller lime. 

Banankaka med choklad och hasselnötter.

Jag har aldrig varit ett större fan av banankaka innan jag testade att göra just denna. Efter viss modifiering tycker jag att kakan är helt oemotståndligt god. Testbaka denna nu i helgen vetja!


Banankaka med choklad och hasselnötter

1 sats till form på 24 cm:

75 g smält smör
2 1/4 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
120-150 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat 
1/2 dl hasselnötskärnor

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något, blanda sedan ner socker mjölk, salt och vaniljsocker. Ta äggen, separera gulan från vitan och lägg ner gulorna i smeten. Mosa två mogna bananer och blanda ner. Hacka chokladen i större bitar, blanda med mjöl och bikarbonat och vänd ner i smeten. Dela hasselnötskärnorna och blanda i. Vispa till sist äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. smörj formen med smör och vetemjöl och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Håll koll så att kakan inte bränns på toppen. Kakan ska vara åt det lösare hållet i mitten när den plockas ut. Låt kakan svalna och gärna stå kallt ett tag innan servering. 


Jag brukar blanda ljus och mörk blockchoklad i kakan, men det går så klart att använda enbart en sort. Gillar ni rejält söta saker; använd mjölkchoklad men minska då mängden till ca 100g. Hasselnötskärnorna kan uteslutas eller bytas ut mot andra nötter.



Ät och njut!

onsdag 10 februari 2016

Kycklingbiffar med matvete och raita.

Det här ett omgjort viktväktarrecept som jag lagat nu flera gånger som är riktigt bra, det krävs dock att man uppskattar garam masala.



Kycklingbiffar med matvete och raita


4 portioner:

500 g kycklingfärs
2 tsk Garam masala (kryddblandning)
1/2-1 tsk Sambal oelek
1-2 tsk limesaft
Salt 
Peppar

2 msk rapsolja

Matvete

1/2 gurka
1,5 dl matlagningsyoghurt/turkisk yoghurt
1-2 msk mynta
1 vitlöksklyfta
Salt 
Peppar
Några droppar limesaft
Ev olivolja

Sallad

Gör såhär: Blanda ihop kycklingfärs, Garam masala, önskad mängd sambal och limesaft- Salta och peppra. Tänk på att inte smaka av kryddningen på färsen då det är kyckling. Koka upp vatten till matvetet enl. anvisning på förpackningen. Under tiden som vattnet kokar upp: förbered såsen. Riv gurkan grovt eller hacka. Blanda ner i matlagningsyoghurt eller turkisk yoghurt. Tillsätt 1-2 msk mynta, pressa ner en vitlöksklyfta sa,t några droppar limesaft. Smaka av med salt och peppar. Några droppar olivolja kan också vara gott i. Ställ in såsen i kylen.

Under tiden som matvetet kokar (brukar ta ca 15 min), hetta upp en stekpannan  och tillsätt ca 2 msk rapsolja. Forma färsen till biffar och stek på medeltemperatur tills de är helt genomstekta. Om de steks på för hög temperatur blir de brända snabbt.

Servera biffar; matvete och raitan ihop med en sallad. En portion av detta förutsatt att ni tar en biff ( Ca 100g), en portion matvete och 3 msk sås- samt att salladen innehåller endast grönsaker, motsvara ca 9-10 pp/portion.


Gör en "testköttbulle" först av färsen, stek den och smaka för att se till så den är ordentligt kryddad. Kycklingfärs tar åt sig ganska mycket av kryddor men det smakar inte lika gott om den är osalt. Raita innehåller vanligtvis inte vitlök så denna sås blir mer som ett mellanting mellan raita och tsatsiki, det går så klart lika bra med en vanlig raita eller en  tsatsiki. Det går bra med färsk eller torkad mynta till såsen. Istället för matvete funkar det att servera med ris, couscous eller bulgur. Jag skulle tro att det är gott med klyftpotatis till också.
Pricken över i är att slänga i fetaost/salladsost i olja och kryddblandning i salladen- och då slänga i någon matsked av oljan också. Om ni viktväktar får ni dock tänka på att anpassa era points om ni gör det!

Kommentera gärna och berätta vad ni tycker om ni lagar någon av rätterna här. Skulle vara så kul att veta vad ni tycker!

tisdag 9 februari 2016

Nyttiga mellanmål!

Nu på sistone har jag behövt äta mellanmål av det nyttigare slaget och det är verkligen ett smart drag att äta mellanmål som innehåller bra med näring, mättar och är gott- det gör nämligen underverk mot lusten att småäta mellan måltider! Olika människor behöver olika typer av mellanmål, mer eller mindre fett, fler eller färre kolhydrater osv. Här kommer några tips:




Bananpannkaka med tillbehör.

Alt 1 (med minsta möjliga kolhydrater och fritt från gluten), 2 port:



1 banan
2 ägg

Mosa bananen och vispa sedan ned äggen. Stek i cocosolja.

Alt 2:


1 banan
2 ägg
2 msk ris- eller vetemjöl
2 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver 
2 msk keso.

Mosa bananen, vispa i äggen. Till övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Stek på medelhög värme i smör, olja eller cocosfett. 

Servera med färsk frukt och färska bär, mandel, kokoschips och Keso ( lätt eller vanlig). en portion pannkaka med 1/2 med kokoschips, 5 st mandlar, 1 msk lätt keso och frukt och bär motsvarar ca 
7 pp hos viktväktarna. 
För ett fetare mellanmål servera med fet crème fraiche eller grädde. Lönnsirap är även supergott till. 
Om sötare pannkakor önskas, byt ut vaniljpulvret mot vaniljsocker.




Frukt med keso och crunch.

Detta är min personliga favorit för här finns det oändliga möjligheter. Min absoluta favorit ser ut som följer:
1 portion: 

1 blodapelsin
1 kiwi
2 msk keso lätt/ keso mini
5 st hackade mandlar
1/2 msk kokoschips

Skala och tärna frukten, lägg på keso, nötter och kokos. Ät och njut. Motsvarar 2-3 pp hos viktväktarna beroende på kesomängd.
Här är det superenkelt att byta ut mot den frukt eller bär man föredrar. Anpassa fetthalten i Keson eller servera med tex. turkisk yoghurt, smaksatt kvarg eller grädde för ett fetare alternativ. Nötterna går såklart att byta ut mot den typ ni gillar och kokoschipsen är inget måste, men det är g o t t!



Yoghurt med nyttigheter

1 portion:

1-2 dl yoghurt
färska bär
linfrön
1/2 banan
mandlar/hasselnötter/cashewnötter/kokos/dinkelpuffar/pumpafrön

Ta 1-2 dl yoghurt av valfri fetthalt och blanda i önskad frukt och bär. Jag tycker att hallon och banan är en bra kombination. Lägg i något med tuggmotstånd; se exempel ovan. Även dessa alternativ är bra att kunna anpassa i socker- och fetthalt. Skålen på bilden innehåller en lätt yoghurt med 0,5% fetthalt så skålen motsvarar ca 5 pp hos viktväktarna. 

Även här är det lätt att byta ut mot fetare eller mindre feta alternativ. Smaksatt eller naturell yoghurt, samt att anpassa vad som läggs i. Müsli som köps i påse innehåller oftast väldigt mycket onödigt socker och fler kalorier än man tror. Detta är ett enkelt och bra alternativ. 

Barn behöver fetare produkter än vuxna, tänk därför på att inte byta ut alla deras produkter mot lättprodukter!