tisdag 23 februari 2016

Fiesta!

Jonas Cramby har skrivit en bok som heter "Texmex från grunden" och när jag sökt efter recept på carnitas ( som mexikansk pulled pork) är det hans recept som dykt upp flitigast. I helgen testade jag detta recept men kunde så klart inte låta bli att modifiera det lite...

Originalreceptet hittar ni här: http://www.jonascramby.se/www.jonascramby.se/Artiklar/Poster/2010/10/25_Den_ultimata_mexmiddagen.html




Carnitas (modifiering av Jonas Crambys recept)

4 portioner: 

ca 1 kg fläskkarré på i utan ben
1 apelsin
1 lime
1 msk kinesisk soya
4 vitlöksklyftor
 0,5 L coca cola, ej light

Kryddblandning:
1 1/2 msk rökt paprikapulver
1 1/2 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk chilipulver
1 msk salt

Gör så här: Blanda alla kryddor till kryddblandningen. Skär köttet i större tärningar och massera in ca 3 msk av kryddblaningen i köttet. Pressa över saften från apelsin och lime, tillsätt soya och vitlök och låt marinera i minst en timme. Stek därefter köttet på hög värme, i en stor stekpanna, traktörpanna eller kastrull, så det får en yta, sänk sedan värmen och häll på coca cola så det täcker köttet. Låt småputtra i ca två timmar och fyll på med cola när det behövs. När köttet har gått klart går det att dra isär och mosa med gaffel till en härligt trådig konsistens.

Jag använde mig av mer kryddblandning, då jag tyckte smaken blev lite mesig annars. Resultatet blev rätt starkt, gott men inte särskilt barnvänligt. Till detta serverades gurkstavar, pico de gallo, guacamole, picklad rödlök, crème fraiche och vetetortillas.

Guacamole 

4 portioner:

2 avokado
1/2 röd chili
3 tsk limesaft
1/2 tomat
1/2 vitlöksklyfta
(1/4 gul lök)
1 msk olivolja
Koriander
Salt
Peppar

Gör så här: mosa avokado, kärna ur och hacka chilin och tomaten blanda i avokadon. Tillsätt limesaft, vitlök och eventuellt hackad gul lök. tillsätt önskad mängd koriander och olivolja, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt inför servering och lägg gärna en avokadokärna i mitten så guacamolen behåller sin fina färg. 

Picklad rödlök

4 portioner:

2 rödlökar
1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här: blanda ättika, socker och vatten. Tillsätt tunt skivad rödlök och ställ in i kylen i ca en timme före servering. 

Recept på egna vetetortillas kommer imorgon, men så klart går det lika bra med köpta. Detta var verkligen magiskt gott. Nästa gång tänker jag tillsätta någonting sött som tex. en mangosalsa. Gurkstavarna var väldigt bra till rätten då de tillförde lite krispighet i den annars mjuka rätten!
Den gula löken kan utan problem uteslutas ur guacamolen. 

För en lättare variant: använd en lätt crème fraiche och salladsblad istf tortillas. Dock skulle jag själv föredra att spendera några fler kalorier på brödet för att få hela upplevelsen i denna måltid. 

Jag hoppas ni lagar detta och njuter lika mycket av måltiden som vi gjorde!








1 kommentar:

  1. Crambys carnitas är riktigt grym! Det gick åt en hel del kryddblandning men blev riktigt gott. Vi åt det som varmrätt till nyårs (och några dagar efteråt med..).

    SvaraRadera