onsdag 27 augusti 2014

Egna pitabröd.



Idag fick jag för mig att jag skulle baka egna pitabröd. Sagt och gjort. Shit så enkelt det är att göra och så gott det blir. Jag bytte ut en del av vetemjölet till grahamsmjöl för att få en lite "nyttigare" deg.

Till 6-8 pitabröd:

12,5 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula sönder jästen i den degbunke och häll på ljummet vatten. Se till så jästen löser sig ordentligt. Blanda i salt, grahamsmjöl och 4 dl vetemjöl och arbeta ihop degen, gärna i matberedare/assistent. Om degen är alldeles för lös, ta lite mer mjöl. När degen är färdig strö över lite mjöl, ställ bunken på spisen och lägg över en bakduk för jäsning. Slå i samma veva på ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Låt degen jäsa i 60 min. 

Baka ut degen på mjölad plats till små bollar- dessa göra olika stora beroende på hur många pitabröd ni behöver. Platta till bollarna till rundlar och ta sedan ut den heta plåten, lägg på bröden och grädda i ca 2-3 min på varje sida. Använd en stekspade för att enkelt kunna vända bröden på plåten. Bröden läggs alltså direkt på plåten utan bakplåtspapper eller annat. 

När bröden är klara, ta ut dem och låt svalna något. Skär sedan av toppen och skåra försiktigt med vass kniv så de inte går sönder.


I vissa recept har jag sett att de använder 25 g jäst till 3 dl vatten, man får testa sig fram lite. Jag tyckte bröden blev bra med detta recept, men jag vill inte ha dem extremt fluffiga utan med lite tuggmotstånd! Grädda gärna 3 min på "första" sidan och ca 2 min efter ni vänta dem. Jag fick ut sex st stora fina pitabröd av degen!



Pitabrödshjärta.

Fyll bröden med marinerad kyckling, falafel, kebab, grönsaker, sås- eller varför inte äta dem som som smörgås med smör och ost?! 


Äppelmos med vanilj.

När man får hem en hel kasse med äpplen från kompisens gård är det bara att börja producera. Igår gjorde jag äppelmos med äkta vanilj. Det blev väldigt bra och det bästa är att det går att anpassa sockermängden beroende på hur sött mos man tycker om.

Ni behöver:

1/2 kg äpplen
1-2 dl socker
1 krm askorbinsyra
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
2,5 dl vatten

Gör så här:

Skala äpplen och skär dem i skivor, lägg dem i vatten direkt så de inte blir bruna. Var nog med att ta bort allt skal och alla eventuella fläckar och djurangrepp. Koka upp äpplen och vatten. När alla klyftor börjar mjukna, känn efter med en sticka, rör ner sockret och koka upp igen. Rör slutligen ner vanilj och askorbinsyra. Mixa röran i matberedare eller med stavmixer, tänk på att inte fylla mer än behållaren tål då innehållet är väldigt varmt. Låt svalna och häll sedan upp i en noggrant rengjord och tät burk! 


Vaniljen lockar på något vis fram sötma i äpplen så börja med lite socker och testa er fram. Då moset inte innehåller något konserveringsmedel håller det inte jättelänge i kylskåp, om man vill kan man därför frysa in mos i portionspåsar och tina eftersom. Välj syrliga äpplen för bäst resultat!





onsdag 20 augusti 2014

Sockerabstinens...

Jag är extremt sockerberoende, tyvärr. Idag höll det på att gå illa då jag först inte hittade något gott hemma, men sedan kom jag på de där marshmallowsen i skafferiet och jag svängde ihop ett sjukt gott tillbehör till kaffet- och kanske världens enklaste...


Ni behöver:

Marshmallows, stora
Mörk choklad 
Kokosflingor 

Gör så här:

Ta fram några stora marshmallows. Hetta upp en panna och torrosta kokosflingor. Koka sedan upp vatten och smält lite mörk choklad i vattenbad. Doppa sedan marshmallows snabbt i den varma chokladen och sedan i kokos. Ställ in i kylen i minst 10 min innan de ska ätas. 

Ät och njut! 


tisdag 19 augusti 2014

Godast?

En fundering, vilken är ett favoriträtt och favoritbakverk?

Tacksam för svar!

måndag 18 augusti 2014

Pad thai.

Okej, nu kommer receptet på pad thai som några av er efterfrågat. Jag har gjort på olika sätt och det gäller att prova sig fram lite smakmässigt, sedan var det ett tag sedan jag lagade detta men ska försöka återge det så gott det går.

Till 4 portioner:

1 förpackning risnudlar 
Ca 300 g kycklingfilé
3 msk japansk soja ( eller kinesisk)
2 vitlöksklyftor
1 röd chili 
1 dl kycklingbuljong 
2 ägg
2 dl böngroddar
2-3 salladslökar
1 kruka koriander
1 dl jordnötter
Olja

2 msk fisksås
2 msk ostronsås
1 msk soja
1 msk tamarindpasta (löses enligt förpackningen)
2 lime
3 msk vatten
Ev 1 tsk socker 

Gör så här:

Skär kycklingfilén i strimlor och marinera sedan i 3 msk soja. Koka upp vatten till risnudlarna enligt förpackningen. 
Skär vitlök, chili och salladslök fint. Koka nudlarna och låt dessa rinna av ordentligt. Hetta upp en stekpanna med olja och stek vitlök, chili och kyckling. Blanda sedan fisksås, ostronsås, soja, limesaft från 1 lime, vatten, ev socker och ev tamarindpasta till en sås. Lös kycklingbuljong i vatten och slå på när kycklingen fått färg. Knäck sedan i äggen och se till att de koagulerar. Tillsätt nudlarna och blanda runt. Tillsätt sedan såsen och rör om. Blanda ner groddar. Servera med koriander, hackade jordnötter, salladslök och limeklyftor.


Smaka av såsen innan ni blandar i den så den smakar bra enligt ert tycke. Se upp så att vitlöken inte bränns i pannan då detta förvränger smaken. Servera gärna chilisås till. Och ett barnförbjudet tips är att dricka en kall öl till!



Paleopancakes.

Idag överraskade jag sambon med pancakes till frukost! Detta är ett något nyttigare alternativ till amerikanska pancakes med ack så gott. Ni väljer själva om ni vill tillsätta något sött eller inte.

Till 4 portioner:

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1-2 tsk strösocker
2 msk smör
2 ägg
3 dl kokosmjölk 

1 dl kokosflingor 
Färska bär
Kvarg
Ev. Lönnsirap eller chokladsås 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan kokosmjölken, vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan äggen och smält smör. Grädda sedan pancakesen i plättlagg eller i stekpanna tills de är gyllenbruna. Rosta kokosflingor.

Servera pancakes med kvarg, färska bär, den rostade kokosen och toppa med lönnsirap/chokladsås.


För mindre söta pancakes räcker det med 1 tsk socker i smeten. För att slippa lägga till sötma i form av tex sirap, servera gärna med banan eller jordgubbar. 


söndag 17 augusti 2014

Knäckig rödvinbärspaj!

Röda vinbär tillhör mina favoriter (de svarta är mina allra sämsta). Jag har genom åren bakat många marängtårtor som förgyllts av de röda vinbären, men igår ville jag testa något annat och resultatet blev en knäckig rödvinbärspaj!

Du behöver:

5-6 dl röda vinbär, rensade 
1 msk potatismjöl
1,5-2 msk socker

160g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
1,5 dl socker
1 dl rostade kokosflingor

Ev vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg de röda vinbären i en pajform, strö över potatismjöl och socker. Bland försiktigt runt.

Rosta en dl kokosflingor. Smält sedan 160 g smör och blanda sedan i mjöl, socker och bakpulver. Blanda slutligen i kokosen och om ni önskar lite hackad eller riven vit choklad. Smeten blir ganska tjock och stabbig. Bred ut smeten över vinbären och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Pajdegen ska få en lätt gyllenbrun färg. Grädda dock inte för länge för då blir degen stenhård.

Servera med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.


Tänk på att röda vinbär är naturligt sura och att ni därför måste tillsätta lite extra socker om ni vill ha et paj åt det sötare hållet. Jag tillsatte den minsta angivna sockermängden och hoppade över den vita chokladen- men jag gillar den sura smaken!

Hoppas det smakar. 


måndag 11 augusti 2014

Makaronipudding deluxe.

Då lillan ätit dåligt i värmen som varit lagade jag ikväll ganska fet mat och lade till lite nyttigheter. Hon åt med god aptit, och jag hade ärligt gärna ätit upp alltihopa.

Ni behöver:

1 paket bacon 
4 dl makaroner
Valfri mängd bladspenat eller annan grönsak
1 dl riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
Peppar
Salt

Gör så här:

Koka upp vatten till makaronerna och koka sedan enligt anvisning på paketet. Sätt ugnen på 200 grader. Klipp baconet i små bitar, lägg i ugnsfast form och stoppa in i ugnen. Om ni, om jag, använder fryst bladspenat lägg denna i en skål, koka upp vatten och häll över. Låt ligga i någon minut och häll sedan spenaten i sil eller durkslag och låt allt vatten rinna av. Låt spenaten svalna lite, krama sedan ur det sista vattnet och lägg i spenaten med baconet.
När makaronerna är färdigkokta, häll av vattnet och lägg dessa i formen. Rör runt. Blanda sedan 3 ägg, 3 dl mjölk och ca 1 dl riven ost, salta och peppra enligt behag och häll blandningen i formen. Stoppa sedan in i ugnen i ca 15 minuter. Servera med grönsaker. Detta recept räcker till ca 4 personer.



lördag 9 augusti 2014

Den godaste på länge...


Igår överträffade jag nästan mig själv. Jag är ofta kritisk och tycker att det jag lagar behöver förbättras, men igår stämde allt.

Glasnudelsalladen är en gammal favorit från arlas receptbank som jag ändrat lite. 

Receptet hittar ni här: http://www.arla.se/recept/nudelsallad-med-chili-och-spenat/
Jag brukar skippa spenaten, göra lite mer "dressing" och ta i lite mer chili.

För att fira att min köttälskande sambo har några dagars semester köpte vi en fin bit oxfilé, marinerande och lättgrillade denna. Mums.

Lättgrillad asieninspirerad oxfilé (2 pers):

Ca 350 g oxfilé 
1 dl rostade sesamfrön 
1 msk flingsalt 
1 tsk svartpeppar

1/2 tsk honung
1 tsk soja
1/2 lime
Olivolja

Gör så här:

Honung, soja, lime och olivolja, smaka av och tillsätt mer av något om det behövs. Pensla köttet med blandningen. Lägg sedan rostade sesamfrön, flingsalt och svartpeppar på en tallrik och rulla köttet så fröblandningen fastnar på kanterna. Snabbstek sedan köttet på kolgrill eller i riktigt varm grillpanna, skär sedan i tunna skivor och servera till glasnudelsalladen!

Servera gärna med creme fraiche med havssalt.

Köttet blir snabbt kallt, och dressingen tränger fort in i glasnudelsalladen så servera denna rätt genast. Gillar ni inte blodigt kött blir det säkert minst lila gott om ni steker/grillar den aningens längre än jag gjorde. Testa detta, ni kommer bli nöjda!

Egenkomponerad pannacottapaj.





Jag har länge tänkt att vit choklad, citron och blåbär måste vara smaker som gifter sig bra. Efter veckans raider i blåbärsskogen var det dags att testa. Sambon fick välja mellan pannacottapaj och cheesecake och detta blev resultatet...


Pannacottapaj med vit choklad, citron, lime och blåbär.

Detta behövs:

12 digestivekex
75 g smör

200 g vit choklad 
1 lime
1 citron
Ca 1,5 dl blåbär 
0,5 dl strösocker
3 dl grädde 
200 g creamcheese
3 st gelatinblad

Ev mörk choklad ca 75 g

Gör så här: 

Smält smöret. Använd stavmixer eller matberedare till att blanda kex och smör, tryck sedan ut detta över kakformens botten.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädde och socker i tjockbottnad kastrull och tillsätt vit choklad i bitar. Rör om noga så chokladen inte bränner fast i botten. Blandningen ska vara varm men inte koka. Ta av från plattan och låt svalna i någon minut. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör försiktigt ner i gräddblandningen. Rör sedan ner creamcheese och se till så det inte klumpar sig. Skrubba citron och lime och riv skalet fint, endast det yttersta skalet, och tillsätt detta. Blanda sedan ner 1 msk citronsaft och 2 msk limesaft. Häll sedan blandningen över kexbotten i formen och lägg till sist på blåbären. Pajen ska sedan stå i kylen i minst tre timmar.

Om så önskas: smält mörk choklad och ringla ut detta i önskade mönster på bakplåtspapper. Kyl sedan i kylskåp eller frys till chokladen stelnar och dekorera pajen med detta. 


OBS: tillsätt mer citron eller lime om så önskas, även mängden blåbär går att anpassa. Tänk på att ställa fram creamcheesen en stund före den ska röras ner eller mixa den i stavmixer- detta för att den inte ska vara så svårjobbad och klumpa sig. 

Smaklig spis!

tisdag 5 augusti 2014

Kolgrillade hamburgare.

Jag har tidigare i bloggen skrivit ner ett recept på hamburgare. Nu på sommaren är det extra gott att grilla hamburgare ute, helst på kolgrill. Testa detta superenkla med riktigt goda recept!

Till fyra hamburgare:

500g högrevsfärs 
Salt
Peppar
Ca 1/2 dl sweet baby ray's (barbequesås)
Cheddarost
Bacon
Sallad
Tomat
Rödlök
Saltgurka
Hamburgerbröd 

Gör så här:

Blanda färs med salt, peppar och ca 1/2 dl bbqsås. Låt dra en stund. Forma sedan fyra lika stora bollar och platta sedan försiktigt till dem. Se till så de har så få stora sprickor som möjligt.

Starta igång grillen.

När ni har bra glöd, lägg på hamburgarna  och se till att de får fin färg. Grilla baconet samtidigt, och lägg det sedan åt sidan en stund. När det återstår någon minut av grillningen, lägg på cheddarosten så den smälter lite. Vänd inte ostsidan neråt. Om ni önskar, snabbgrilla brödet på grillen innan hamburgarna läggs på. Servera med bacon, grönsaker och valfria såser. Jag gjorde potatisklyftor i ugnen till också, men det går lika bra att äta bara burgare, då de är väldigt mättande, eller att servera med en sallad.


måndag 4 augusti 2014

Vit chokladcheesecake med jordgubbar.

Denna cheesecake, där jag faktiskt experimenterat fram receptet själv, blev en hit på födelsedagskalaset!


Vit chokladcheesecake med mörka chokladbitar och jordgubbar.

Ingredienser:

-400 g creamcheese 
- 1 dl kesella 10%
- 1 dl socker
- 250 g vit choklad
- 75 g mörk choklad
- 10 st digestive
- 4 st chocolatechip cookies
- 75 g smör 

- ca 1 liter jordgubbar.

Gör så här:

Smält smöret, lägg ner kex och kakor i matberedare eller mixer, häll i det smälta smöret och mixa ihop. Ta en gryniga massan och tryck ut den i en form, ställ gärna kallt under tiden resten görs. 
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Blanda creamcheese, kesella och socker i en bunke. När den vita chokladen är smält, blanda ner den i kesellanröran. Hackan den mörka chokladen grovt och vänd ner i smeten, häll den den sedan över er kexbotten. Låt stå i kylen i minst fyra timmar.
Innan servering: skär skivor av jordgubbarna och lägg i cirklar på cheesecaken. Börja med de största skivorna ytterst och ta dem sedan i storleksordning. Det går såklart lika bra att bara lägga på jordgubbarna.

Njut!


Kakan går att frysa, men ta då ut den någon timme före servering. Låt gärna kakan stå på kylning en hel natt innan den ska ätas. Det går lika bra att använda endast digestive till botten.

OBS! Tänk på att vit choklad är extremt känslig och inte ska brännas eller komma i kontakt vid vatten. Håll koll på chokladen i vattenbadet annars förstörs den.