lördag 9 augusti 2014

Egenkomponerad pannacottapaj.





Jag har länge tänkt att vit choklad, citron och blåbär måste vara smaker som gifter sig bra. Efter veckans raider i blåbärsskogen var det dags att testa. Sambon fick välja mellan pannacottapaj och cheesecake och detta blev resultatet...


Pannacottapaj med vit choklad, citron, lime och blåbär.

Detta behövs:

12 digestivekex
75 g smör

200 g vit choklad 
1 lime
1 citron
Ca 1,5 dl blåbär 
0,5 dl strösocker
3 dl grädde 
200 g creamcheese
3 st gelatinblad

Ev mörk choklad ca 75 g

Gör så här: 

Smält smöret. Använd stavmixer eller matberedare till att blanda kex och smör, tryck sedan ut detta över kakformens botten.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm grädde och socker i tjockbottnad kastrull och tillsätt vit choklad i bitar. Rör om noga så chokladen inte bränner fast i botten. Blandningen ska vara varm men inte koka. Ta av från plattan och låt svalna i någon minut. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör försiktigt ner i gräddblandningen. Rör sedan ner creamcheese och se till så det inte klumpar sig. Skrubba citron och lime och riv skalet fint, endast det yttersta skalet, och tillsätt detta. Blanda sedan ner 1 msk citronsaft och 2 msk limesaft. Häll sedan blandningen över kexbotten i formen och lägg till sist på blåbären. Pajen ska sedan stå i kylen i minst tre timmar.

Om så önskas: smält mörk choklad och ringla ut detta i önskade mönster på bakplåtspapper. Kyl sedan i kylskåp eller frys till chokladen stelnar och dekorera pajen med detta. 


OBS: tillsätt mer citron eller lime om så önskas, även mängden blåbär går att anpassa. Tänk på att ställa fram creamcheesen en stund före den ska röras ner eller mixa den i stavmixer- detta för att den inte ska vara så svårjobbad och klumpa sig. 

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar