onsdag 27 augusti 2014

Äppelmos med vanilj.

När man får hem en hel kasse med äpplen från kompisens gård är det bara att börja producera. Igår gjorde jag äppelmos med äkta vanilj. Det blev väldigt bra och det bästa är att det går att anpassa sockermängden beroende på hur sött mos man tycker om.

Ni behöver:

1/2 kg äpplen
1-2 dl socker
1 krm askorbinsyra
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
2,5 dl vatten

Gör så här:

Skala äpplen och skär dem i skivor, lägg dem i vatten direkt så de inte blir bruna. Var nog med att ta bort allt skal och alla eventuella fläckar och djurangrepp. Koka upp äpplen och vatten. När alla klyftor börjar mjukna, känn efter med en sticka, rör ner sockret och koka upp igen. Rör slutligen ner vanilj och askorbinsyra. Mixa röran i matberedare eller med stavmixer, tänk på att inte fylla mer än behållaren tål då innehållet är väldigt varmt. Låt svalna och häll sedan upp i en noggrant rengjord och tät burk! 


Vaniljen lockar på något vis fram sötma i äpplen så börja med lite socker och testa er fram. Då moset inte innehåller något konserveringsmedel håller det inte jättelänge i kylskåp, om man vill kan man därför frysa in mos i portionspåsar och tina eftersom. Välj syrliga äpplen för bäst resultat!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar