onsdag 16 mars 2016

Snabbt, nyttigt och gott.

God kväll, jag tänkte tipsa om två snabba och enkla maträtter som passar perfekt då tiden är knapp eller då man vill dra ner lite på kalorierna och ändå äta gott! Detta är inte regelrätta recept utan har mer höftats fram, därför finns inga exakt proportioner...


Chorizo med ratatouille och creme fraiche

4 portioner;

2 frp Chorizo lätt
Grönsaker till en ratatouille detta kan vara
1 zucchini
2 morötter
1 paprika
ca 10 champinjoner
2 gula lökar
10 delade körsbärstomater

Creme Fraiche
Olja

Salt
Peppar

Gör så här: Hacka grönsakerna i bitar/klyftor. Hetta upp en stek- eller wokpana och tillsätt någon tesked olja. Stek eller woka grönsakerna på medelhög värme tills de har lagom konsistens. Krydda med salt och peppar. Stek korven och servera ihop med ratatouille och en klick creme fraiche av önskad fetthalt. Med mina råvaror ( Chorizo lätt från Garant och creme fraiche 8% från Yoplait) motsvarade rätten med 1,5 korvar ca 10 points! Och det var riktigt gott.




Pasta med kall tonfisksås

4 portioner

1 burk tonfisk
ca 3-4 dl creme fraiche lätt
Citron
Dill
Salt

Pasta

Gör så här: Koka upp vatten och sedan pastan enl. anvisning. Blanda 1 burk tonfisk i vatten i önskad mängd creme fraiche, tillsätt citron, dill (färsk eller fryst) och smaka av med salt. När pastan kokat klart- lägg på såsen och ät. Gott och enkelt. Vill ni snåla in ännu mer på pointsen eller kalorierna byt ut pastan mot "morotsspaghetti". En portion av denna rätt, beroende på hur mycket sås ni tar, motsvarar ca 10-12 points. Jag använde mig av 8% creme fraiche. Detta är en av få rätter där fet creme fraiche inte gör såg särskilt bra, utan ta en lättare variant. 

söndag 6 mars 2016

Kycklingburgare med guacamole.

Då köttsuget var som borta i helgen och vi planerat att äta hamburgare, bestämde jag mig för att testa att göra panerade kycklingburgare. Sambon gav rätten 10/10 och det går att variera rätten på många olika sätt- vilket jag tycker är ett stort plus!




Kycklingburgare med guacamole

4 portioner:

4 hamburgerbröd
2-3 kycklingfiléer beroende på storlek
1 Vitlöksklyfta
1/2 röd chili 
4 skivor kycklingbacon
1 avokado
4 salladsblad
4 skivor smältost med chili
2 tomater
1 rödlök

1 ägg
Ströbröd/panko till panering

ev majonäs
ev barbequesås
ev fetaost

Potatis

Olja
Flingsalt

Guacamole (recept via länken)

Gör så här: Tina kycklingen (eller använd färsk) och skär i fyra lämpligt stora bitar som är ca 1 cm tjocka. Hacka vitlök och chili och lägg i en bunke eller fryspåse, Slå på ca 1 dl olja, lite salt och peppar och lägg i kycklingen för att marinera. Förbered guacamolen och kyl den sedan. Slå under tiden på ugnen på 225 grader. Skala ca 8-10 potatisar och skär dem i klyftor. Behåll skalet på. Häll över lite olja och stoppa in i ugnen. Lägg 4 skivor kycklingbacon i en ugnsfast form och ställ även dessa i ugnen tills de fått fin färg. Lägg upp salladsblad, skivad tomat, avokado och rödlök på ett fat. Vispa upp ett ägg i en skål och häll ströbröd/panko i en annan- blanda i lite salt och svartpeppar. Hetta upp en panna med rikligt med olja. Doppa kycklingen först i ägget och sedan i ströbrödet, stek sedan på medelhög värme i några minuter. När kycklingen fått färg på båda sidorna och känns fastare i konsistensen om ni känner med stekspaden, lägg på ostskivorna och stek i några minuter till. För att vara helt säker på om kycklingen är färdig bör ni antingen använda stektermometer eller skära ett jack för att se så saften är klar. Lägg in bröden i ugnen och snabbrosta dem. Lägg sedan ihop kycklingburgaren! Jag brukar lägga en liten klick majonäs på brödet, sallad, burgare, kycklingbacon, tomat, avokado, lök och guacamole. Lägg upp potatisklyftorna och dippa i guacamole eller barbequesås.

Önskar ni skippa potatisen och istället äta sallad till har ni här en grym sidesallad,



Gurksallad med morot och äpple

4 portioner: 

1/2 gurka
1-2 morötter
1 äpple, gärna granny smith

1/2 lime
Flingsalt
olivolja
Koriander

Gör så här: skala morötter och äpple, ta bort de allra yttersta skalbitarna på gurkan. Hyvla sedan med en potatisskalare på längden av grönsakerna och frukten. Pressa 1/2 lime, strö över flingsalt, ringla över olivolja och om ni vill; använda koriandern som blev över från guacamolen. Ställ kallt en stund innan servering.

Denna sallad blev helt grym. Dock hade jag i tomater vilket visade sig vara helt överflödigt så det kommer jag inte ha i nästa gång. De hyvlade grönsakerna från en annan textur än när man hackar dem, dessutom ser det fint ut :) Det går bra med vilket äpple som helst, men jag tror det blir allra bäst med syrligheten från ett granny smith!


För en lättare måltid: skippa paneringen helt och stek istället bara den marinerade kycklingfilén. Byt ut brödet mot salladsblad och/eller skippa potatisen och osten. Servera med sidesallad.

Kycklingbaconet kan med fördel bytas ut mot vanligt bacon eller kotlettbacon. Det blir supergott att smula lite fetaost i burgaren.




Söndagsmiddag!

Ikväll gjorde jag klassisk husmanskost; köttbullar med potatis och morötter. Detta recept är framhöftat... Köttbullarna blir väldigt goda men kräver lite avsmakning :)


Köttbullar

4 portioner:

500 g blandfärs
1/2 gul lök
1 dl grädde
2 msk ströbröd
1 msk grovkornig senap
1 1/2 msk kalvfond

Salt
Svartpeppar
en nypa socker

Smör/margarin till stekning

Gör så här: Mät upp grädde i en skål, blanda ner ströbrödet och låt svälla i ca 10 min. Finhacka eller riv 1/2 gul lök och blanda i färsen. Tillsätt senap och kalvfond. Rör sedan i gräddblandningen, salt socker och peppar. Börja med ca 1 tsk salt. Hetta upp en stekpanna med fett i, gör en miniköttbulle och stek denna. Smaka av salthalten och tillsätt mer salt vb. Rulla sedan köttbullarna och stek dem på medelhög värme tills genomstekta. Servera gärna med kokt potatis, kokta morötter och rårörda lingon.

För en lättare måltid; anpassa fetthalten i grädden, servera med kokt potatis och kokta morötter.

Räknar ni inte points, är det allra godast med vispgrädde i köttbullarna samt att smör- och vitlöksslunga morötterna. Detta gör ni genom att, när morötterna är kokta, lägga en generös klick smör och en hackad vitlöksklyfta i en stekpanna och snabbslunga morötterna i detta. En brunsås är säkert väldigt gott till detta också, men det behövs ingen sås för att få en komplett rätt. 

Detta var de godaste köttbullar jag gjort på länge och jag konstaterar ytterligare en gång att vällagad husmanskost är bland det godaste som finns!

onsdag 2 mars 2016

Plättårta.

Låt oss prata lite om det här att få i barnen mat när de är sjuka, detta eviga trixande. Min personliga åsikt är att ha fokus på vätska då de är riktigt sjuka men att sedan smyga in maten. Allra enklast är ge barnen det som de vill ha; som ofta innefattar glass eller kakor :) Därför kommer här ett litet tips med oändliga variationer som brukar kunna fungera. Dessutom ser det gott ut, vilket jag tror är viktigt för en liten sjukling! Viktigt att tillägga att det inte bara är sjuka barn som kan njuta av den här rätten!


Plättårta

2 portioner ( ca 18-20 plättar):

1 dl grahamsmjöl
1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1/2 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1/2 dl mandelmjölk
1 ägg
1 msk olja

smör/margarin till stekning

Fyllning till tårtan:

Turkisk yoghurt
Sylt/färska bär
1 Banan
ev. Lönnsirap

Gör så här: Blanda mjöl, potatismjöl och salt i en bunke, tillsätta hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt sedan ägget, resten av mjölken och till sist oljan. Rör till en jämn smet. Låt sedan svälla i minst 30 min. Stek sedan plättarna på medelhög värme i plättjärn, använd fett för att få fin färg på plättarna. 

Ta sedan önskad mängd färdiga plättar och lägg fyllning mellan dem som i en vanlig tårta. Använd yoghurt, skivad banan och bär/sylt i olika lager. Toppa med lite yoghurt och bär,, och eventuellt lite lönnsirap. Servera med mjölk. 

Det går att byta ut fyllningarna mot nästan vadsomhelst. Jag använde turkisk yoghurt, jordgubbssylt, banan, blåbär och lönnsirap. Den turkiska yoghurten kan lätt bytas mot glass eller grädde. Sylten mot färska frukten och/eller bär och lönnsirapen kan helst uteslutas. Nutella och banan kan jag tänka mig är en superbra kombo. Grahamsmjölet gör plättarna lite mer stabila vilket är en favorit här hemma. För nyttigaste plättårtan rekommenderar jag turkisk yoghurt, frukt och bär och att inte använda sirap. Det går förstås utmärkt att använda endast vanlig mjölk i smeten, även om jag tycker att mandelmjölken tillför lite extra! Ett sista tips är att tillsätta 1/2 tsk vaniljpulver i smeten för en uns vaniljsmak i plättarna.

Det skulle vara superkul med lite feedback om ni lagar något av recepten men är förstås inget krav! 




tisdag 1 mars 2016

Rårörda lingon.

Jag föredrar rårörda lingon framför lingonsylt alla dagar i veckan, främst för att det inte smakar lika sött. Detta är så klart en smaksak. Rårörda lingon är väldigt enkelt att slänga ihop hemma och går väldigt fort!


Rårörda lingon

1 burk:

225 g lingon
1 dl socker

1 glasburk

Gör så här: Använd färska, rensade lingon eller tina upp frysta. Rengör en glasburk- koka den eller häll på kokande vatten och låt stå en stund. Blanda ner sockret i de tinade lingonen och rör tills sockret löst upp sig. Häll sedan över massan till den rena glasburken och ställ kallt en stund innan servering. 


Detta recept innehåller inget konserveringsmedel men klarar sig ändå ett bra tag i kylen förutsatt att man inte doppar använda skedar eller fingrar ner i burken. Ett par månader brukar jag iaf använda lingonen utan problem. Det är viktigt att sterilisera burken så att eventuella bakterier dör. rårörda lingon funkar bra som "gåbortpresent". Häll över i en fin burk och fäst en snygg etikett på- klart!


Oreo cakepops.

I lördags gjorde jag cakepops för första gången och de blev verkligen supergoda. Jag använde med av Oreos som är lite saltare i smaken än tex Ballerina men jag kan tänka mig att det också blir gott. Kakorna kan bytas ut till vilka fyllda kakor som helst.


Oreo cakepops

12-15 st:

1 paket Oreo cookies
2 msk färskost (Philadelphia)
100 g choklad
Strossel

Cakepopspinnar/sugrör


Gör så här: Mixa oreokakorna tills alla större bitar är borta. Mosa i färskosten i kaksmulorna. Rullar genast till bollar och låt sedan dessa stå kallt i ca 10 min. Smält under tiden chokladen i vattenbad och ta fram pinnarna. Ta sedan in de kylda bollarna, doppa ena sidan av pinnen i den smälta chokladen och tryck in den i bollen. Upprepa med alla bollar och ställ sedan svalt i ytterligare någon minut. Doppa sedan alla bollar i den smälta chokladen så att fyllningen täcks. Tänk på att inte använda ett för stort kärl till chokladen så att bollarna verkligen går att doppa. Toppa med strössel och kyl före servering. 

Förvaring av cakepops kan vara lite trixigt. För att vara säker på att de står upp kan ni hälla socker i ett glas eller en skål, så pass mycket så pinnarna kan stå rakt, innan ni kyler dem. Cakepopspinnar finns att köpa på tex Cervera eller att beställa online från olika sidor som säljer baktillbehör. Jag blandade mörk och ljus choklad när jag doppade mina bollar. Om ni gör detta; var försiktiga så inte chokladen blandas helt och hållet så allt  blir ljusbrunt. Dessa blir försvinnande goda och passar utmärkt på barnkalas!