tisdag 25 oktober 2016

Citron- och limepaj.

Jag är svag för fruktiga desserter- passionsfrukt och citron/lime är mina favoriter. Det kommer då kanske inte som en chock att den paj som jag tycker är allra godast ( av de jag gör själv) är en citron- och limepaj där fyllningen smakar som en syrligare lemoncurd när den serveras väl kyld. Suck, den är god alltså...




Citron- och limepaj

8 bitar:

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
1 1/2 lime
1 citron
3 ägg
1,75 dl strösocker
2,5 msk vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde (ovispad)

Folie

Vaniljglass eller grädde till servering

Gör så här: Ta fram smöret i god tid före så det blir rumsvarmt, blanda sedan vetemjöl och socker i en bunke och tillsätt smör och vatten. enklast är att använda elvisp eller bakmaskin/kitchen aid. Tryck ut pajdegen i en pajform och ställ in i frysen i ca 10-15 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Tvätta skalet på lime och citron och riv sedan skalet fin. Ta bara det yttersta lagret då det vita på frukterna smakar beskt. Pressa sedan ut saften på citronen och limen. Vispa ägg och strösocker pösigt och tillsätt sedan vetemjöl och vaniljsocker. Vispa ihop allt. Tillsätt sedan fruktskal och saft samt ovispad grädde och rör ihop. Smaka av smeten och se så ni tycker den är tillräckligt syrligt och/eller söt- tillsätt annars lite mer citron/lime/socker enligt önskemål men de mått jag har angivit är de jag tycker blir bäst! Häll sedan fyllningen i den kylda pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 min, lägg därefter försiktigt på ett ark folie som inte får tappas ner på pajen då översta skiktet då fastnar, och grädda sedan i ca 15 min till. När pajen är klar ska den vara dallrig men inte helt lös i mitten. Detta ser ni genom att skaka lätt på formen innan ni tar ut den. Pajen ska sedan kylas av innan servering. 

Jag föredrar den kall, men den kan även serveras ljummen. Allra godast är den med vaniljglass, men det fungerar även med grädde. Snälla lämna en kommentar om vad ni tycker om ni bakar denna, så kul med feedback. Foliet läggs på för att pajen annars bränns på ytan, det är regel snarare än undantag så jag bakar den aldrig utan att göra detta moment. Lycka till! 


måndag 24 oktober 2016

Vegetarisk pasta!

På måndagar kör vi meatfree Monday här hemma och till min sambos stora förtret har jag fått dille på tomatsås. Jag har alltid tyckt det varit så himla krångligt med tomatsås innan men när jag sänkt prettonivån lite har den faktiskt blivit riktigt god! Pastan är en variant av en pasta min F.d sambo lagade ofta. Det är några moment och hettan i pastan gör den inte helt barnvänlig, men det går såklart att anpassa precis som man vill!




Vegetarisk pasta med tomatsås

4 personer:

Tomatsås:
1 burk krossade tomater à 400g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
3 msk olivolja
1-2 nypor socker
1/2 kruka färsk basilika
Svartpeppar
Flingsalt


Spaghetti för 4 personer

1 röd chili
2 cm färsk ingefära
2-3 vitlöksklyftor
olivolja ca 1 dl

Parmesan eller Pecorino
ruccola
1-2 avokado

Gör så här: Börja med tomatsåsen för den ska koka länge. Skala lök och vitlök, dela löken i två halvor. Vitlöksklyftorna ska vara hela. Hetta upp Olivoljan i en kastrull och lägg ner lök och vitlök och låt puttra, de ska inte få färg. Häll sedan på tomater, strimlad basilika, salt och socker och låt koka i ca 30 min. Smakar därefter av och tillsätt peppar samt salt eller socker vid behov. Låt sedan koka ytterligare ca 30 min. Tomatsåsen är färdig efter ca 45-60 min totalt beroende på hur mycket sötma ni vill koka fram från tomater och lök. 

När såsen puttrat i 30 min, börja koka upp pastavatten och finhacka vitlök och ingefära, skär sedan chilin i tunna skivor. Ju fler frön ni lämnar kvar desto starkare blir maten. Önskar ni mindre hetta; dela chilin och ta bort alla frön innan ni skivar upp den. Skiva 1-2 avokado tunt och skölj ruccola och låt den rinna av. Koka pastan och hetta sedan upp rejält med olivolja 1/2-1 dl i stekpanna. Stek chilin, vitlök och ingefära, men var noga så det inte bränns vid. Tillsätt sedan den rejält avrunna spaghettin och blanda noga. Lägg upp i djupa tallrikar, hyvla parmesan eller pecorino över pastan, tillsätt ev. flingsalt och en skvätt olivolja. Lyft ur löken och vitlöken ur tomatsåsen och tillsätt den, ruccola, avokado och toppa sedan med svartpeppar. Et voila, maten är klar!

Tänk på att tomatsåsen blir sötare och fylligare ju längre den kokar. Var därför noga med att smaka av, men låt det gärna gå minst 30 minuter för innan dess smakar den nästan alltid bittert. Denna rätt har många moment i sig så ni behöver lite tid för att laga den även om det är en väldigt enkel rätt. Känner ni att ni vill tillsätta protein så blanda i lite bönor eller linser, det borde fungera ypperligt. Jag tog undan spaghetti till vår 3-åring så hon fick äta utan chili, vitlök och ingefära- ett litet tips till er som har barn som, precis som mitt, är känsliga för stark mat. 
Denna rätt går helt utmärkt att göra även utan tomatsås och avokado men tillsätt då mer ost! Jag använder mig oftast av burktomater från Mutti eller Petti när jag gör tomatsåsen, tycker helt enkelt de är bäst. 


onsdag 12 oktober 2016

Lasagne à la crème.

Det godaste jag vet i hela världen är lasagne! Men den ska vara både tomatig och gräddig annars är det inte lika gott. Den ska alltså inte vara särskilt n y t t i g alls! Det som är bra med denna lasagne är att den är lika enkelt att göra en urgod vegetarisk variant genom att byta ut nötfärsen mot quornfärs!


Lasagne à la crème

6 portioner:

1 paket lasagneplattor
Köttfärsås
2 dl crème fraiche
5 dl grädde
1-2 dl riven ost, gärna en starkare ost
0,5 dl riven parmesan
1 frp mozzarella
salt
peppar

Köttfärssås:

500 g nötfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 frp krossade tomater à 400g
färsk eller fryst basilika
salt
peppar
curry
balsamico
ev. ketchup
1 riven morot

Gör så här: Stek köttfärsen med lök och vitlök på ganska hög värme så köttet inte kokar, krydda med salt, peppar och en gnutta currypulver. Tillsätt tomaterna och önskad mängd basilika och låt koka ihop. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter behov. Ringla över lite balsamico för en djupare smak och tillsätt ketchup om ni önskar en sötare sås. Låt såsen småputtra i ca 30 min och dra den sedan åt sidan. 

Sätt ugnen på 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssås i en ugnssäker form. Gör sedan en blandning av 2 dl crème fraiche, 3 dl grädde, riven ost och riven parmesan. Salta och peppra gräddblandningen och häll den över plattorna och färsen i formen. Låt grädda i ca 15  minuter och ta sedan ut formen, tillsätt lite extra grädde i kanterna, bryt mozzarellaosten i mindre bitar och lägg överst. Grädda sedan i ytterligare 15 min. Viktigt är att ni ser att det puttrar ute i kanterna och att all vätska inte sugits in i pastan, häll isåfall på mer grädde. 

Ta ut lasagnen efter sammanlagt 30 minuter och känn om plattorna känns mjuka. Vissa plattor behöver några minuter extra. Låt lasagnen stå i ca fem minuter före servering. Servera med fördel med en sallad.

För vegetarisk lasagne byt alltså bara ut nötfärsen mot quornfärs men se till att krydda upp ordentligt. Quornfärs drar åt sig mer vätska än nötfärs så det går åt lite mer grädde för att få en krämig lasagne. Tänk på att inte hälla i 5 dl grädde rakt av utan att spara för att kunna pytsa på eftersom. Det går lika bra att bara använda vanlig ost och skippa parmesan och mozzarella, eller en av dem, om ni hellre vill det. Den rivna moroten i köttfärsen är bra dels för att dryga ut färsen men också för att tillsätta mer grönt. Dessutom bidrar moroten med sötma!

Jag hoppas ni inte stör er på att jag sällan skriver ut mängdangivelser på kryddorna, men det är helt enkelt för att jag inte har några :D Tycker ni inte om basilika så skippar ni det!

måndag 10 oktober 2016

Dijonkyckling med färsk timjan och balsamico.

Min sambo fullkomligt älskar dijonsenap. Jag har lagat otaliga rätter med dijon och dragon, men testade i helgen att göra en rätt en dijon och timjan. Det fick högsta betyg av sambon och även 3-åringen åt glatt. Denna rätt har en lite lyxig helgkänsla utan att för den delen vara krånglig eller ta lång tid på sig!



Dijonkyckling med färsk timjan och balsamico:

4 portioner

ca 600 g kycklingfilé
2,5-3 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1/2 buljongtärning (kyckling eller höns)
1 msk dijonsenap
1 kruka färsk timjan
0,5-1 tsk balsamico
Salt
Peppar
Smör
Olja


Gör så här: Skär kycklingfilé i mindre bitar, ca 3-4 bitar av en stor filé bryn dessa i smör och olja i het stekpanna. Stek dem gärna i omgångar så de inte kokar, utan verkligen bryns, salta och peppra.  Tillsätt grädde och creme fraiche och smula ner buljongen. Tillsätt dijonsenap och timjan, ta inte hela krukan påå en gång utan börja med halva och smaka er fram. Ringla över balsamico, smaka sedan av med salt och peppar. Kycklingen ska sedan koka i pannan i ca 10 minuter. 

Serveras med fördel med potatis och morötter som rostats i ugnen. Andra alternativ är kokt potatis, ris, bulgur eller pasta. 

Om rätten känns mesig i smaken tillsätt mer buljontärning och/eller mer timjan. Jag använde mig av nästan hela krukan med timjan för att få mycket timjansmak. 
Kommentera gärna vad ni tycker om rätterna om ni lagar dem, det är kul att få feedback!



Broccoligratäng.

Nu var det längesen jag uppdaterade här. Det beror inte på att jag inte har lagat mat eller att jag inte velat dela med mig- det beror helt enkelt på tidsbrist. Två barn under 4 år kräver verkligen sitt! Men nog om det. Jag har beslutat att minska konsumtionen av kött här hemma och pga detta försökt laga mer fisk/fågel/vegetariskt. Det sistnämnda kräver sitt då jag inte varit speciellt bra på att laga vegetarisk mat innan. Här nedan följer ett recept på en broccoligratäng som äts som varmrätt eller som tillbehör. Det bästa med den här rätten är att den går att variera massor; den kan vara helt vegetarisk eller inte. Hemma hos oss är detta storfavoriten hos N 10 månader!




Broccoligratäng:

tillbehör: 4 port varmrätt: 2 port


Frusen eller färsk broccoli (gärna eko) 450-600g
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1-2 dl riven ost
Ev riven parmesan
Salt
Peppar
ev Chilipulver


Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Koka broccolin i ca 2 minuter, låt buketterna sedan rinna av väl. Vispa upp äggen och tillsätt mjölk och grädde. Tillsätt den rivna osten, ev parmesan samt salt och peppar. Om så önskas tillsätt även lite chilipulver, ca 1 krm. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min. 

Alternativ: Krutonger och bacon är två saker som passar utmärkt att slänga ner i denna gratäng, det gör den också lite matigare. Det går såklart utmärkt att göra gratängen antingen på mjölk eller grädde. 

Jag brukar inte tillsätta chili då barnen ska äta men annars blir det väldigt gott! Det går fort att slänga ihop denna gratäng och det är perfekt när man har ett paket frusna broccolibuketter liggandes i frysen! Som tillbehör serveras detta med fördel till fisk men det är gott även till kött. Om ni lagar detta till varmrätt servera med en matigare sallad!