onsdag 12 oktober 2016

Lasagne à la crème.

Det godaste jag vet i hela världen är lasagne! Men den ska vara både tomatig och gräddig annars är det inte lika gott. Den ska alltså inte vara särskilt n y t t i g alls! Det som är bra med denna lasagne är att den är lika enkelt att göra en urgod vegetarisk variant genom att byta ut nötfärsen mot quornfärs!


Lasagne à la crème

6 portioner:

1 paket lasagneplattor
Köttfärsås
2 dl crème fraiche
5 dl grädde
1-2 dl riven ost, gärna en starkare ost
0,5 dl riven parmesan
1 frp mozzarella
salt
peppar

Köttfärssås:

500 g nötfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 frp krossade tomater à 400g
färsk eller fryst basilika
salt
peppar
curry
balsamico
ev. ketchup
1 riven morot

Gör så här: Stek köttfärsen med lök och vitlök på ganska hög värme så köttet inte kokar, krydda med salt, peppar och en gnutta currypulver. Tillsätt tomaterna och önskad mängd basilika och låt koka ihop. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter behov. Ringla över lite balsamico för en djupare smak och tillsätt ketchup om ni önskar en sötare sås. Låt såsen småputtra i ca 30 min och dra den sedan åt sidan. 

Sätt ugnen på 200 grader. Varva lasagneplattor med köttfärssås i en ugnssäker form. Gör sedan en blandning av 2 dl crème fraiche, 3 dl grädde, riven ost och riven parmesan. Salta och peppra gräddblandningen och häll den över plattorna och färsen i formen. Låt grädda i ca 15  minuter och ta sedan ut formen, tillsätt lite extra grädde i kanterna, bryt mozzarellaosten i mindre bitar och lägg överst. Grädda sedan i ytterligare 15 min. Viktigt är att ni ser att det puttrar ute i kanterna och att all vätska inte sugits in i pastan, häll isåfall på mer grädde. 

Ta ut lasagnen efter sammanlagt 30 minuter och känn om plattorna känns mjuka. Vissa plattor behöver några minuter extra. Låt lasagnen stå i ca fem minuter före servering. Servera med fördel med en sallad.

För vegetarisk lasagne byt alltså bara ut nötfärsen mot quornfärs men se till att krydda upp ordentligt. Quornfärs drar åt sig mer vätska än nötfärs så det går åt lite mer grädde för att få en krämig lasagne. Tänk på att inte hälla i 5 dl grädde rakt av utan att spara för att kunna pytsa på eftersom. Det går lika bra att bara använda vanlig ost och skippa parmesan och mozzarella, eller en av dem, om ni hellre vill det. Den rivna moroten i köttfärsen är bra dels för att dryga ut färsen men också för att tillsätta mer grönt. Dessutom bidrar moroten med sötma!

Jag hoppas ni inte stör er på att jag sällan skriver ut mängdangivelser på kryddorna, men det är helt enkelt för att jag inte har några :D Tycker ni inte om basilika så skippar ni det!

2 kommentarer:

  1. Gjorde denna ikväll och blev väldigt nöjd. Fantastiskt gott och mättande .

    SvaraRadera
  2. Ett riktigt super-recept, verkligen en jättegod lasagne! Fick stort beröm av maken. 😄

    SvaraRadera