lördag 29 mars 2014

Kycklingburgare.

Igår tittade sambon på kycklingen och kom på att vi kunde göra kycklingburgare. Jag hade aldrig kommit på det själv, men kastade mig över uppgiften då jag älskar att testa nya saker i köket. Det bästa med den här rätten är att den går att göra väldigt nyttig eller rätt så onyttig... Jag valde en gyllene medelväg.   

Kycklingburgare med avokadocrème (4 pers):

4 kycklingfiléer
4 hamburgerbröd 
Sallad
Tomat
Rödlök
Bacon
Lätt majonäs
Saltgurka

2 Avokado 
Färsk röd chili
1 lime
Ca 2 msk crème fraiche eller gräddfil 
1 vitlöksklyfta

Salt 
Peppar 
Olivolja

Gör så här:

Börja med avokadocrèmen genom att gröpa ur två mogna avokado och mosa dem. Blanda i lite hackad röd chili, saft från en lime samt en riven vitlöksklyfta. Lägg i önskad mejeriprodukt, salt, svartpeppar och några droppar olivolja. Blanda väl och smaka av, ställ sedan in i kylen. 

Hetta upp en grill- eller stekpanna med olivolja i. Skär kycklingfiléerna i tunnare skivor , ca 2-3 bitar beroende på filèernas storlek. Stek bacon tills det får en fin färg och ställ åt sidan eller stoppa in i ugnen på svag värme. Rosta hamburgerbröden i stekpannan. Förbered under tiden salladsblad, skivad tomat och lök. Bär bröden är klara, fyll på lite olja i pannan och stek kycklingfiléerna. När kycklinge är genomstekt, lägg upp brödet på tallrik, lägg en liten klicka majonäs underst och fyll sedan på med grönsaker, kyckling och den kalla avokadocrèmen. Toppa med bacon och lägg på brödets ovansida! Servera med valfritt tillbehör och njut!


För nyttigare burgare: använd grovt hamburgerbröd eller salladsblad istället för brödet. Skippa majonäs och bacon och fyll istället på med grönsaker. Välj en magrare mjölkprodukt i avokadocrèmen eller uteslut den helt.

Goda tillbehör kan vara: en god sallad, saltbakad potatis, klyftpotatis, rotsaker i ugnen eller strips. Servera gärna med en god sås.



Kycklingburgare med avokadocrème






 

måndag 24 mars 2014

Fika.

När dottern fyllde ett år i helgen dukade vi upp detta fikabord...


Funderar på att lägga ut några recept här i bloggen under dagen! Tycker ni om att baka? Det är mitt bästa!

fredag 21 mars 2014

Kommentarer.

Det vore jättekul att få feedback av er, så om ni testar något av recepten- lämna gärna en kommentar och berätta vad ni tyckte! 

Sesamkyckling med thainudelsallad.

Nudlar är bland det godaste jag vet- när de tillagas ordentligt. Och denna nudelsallad är helt ljuvlig! Den är supergod som grilltillbehör men passar lika bra att äta en kall kväll i mars tillsammans med sesamkyckling :) 

 
Sesamkyckling med thainudelsallad.

Sesamkyckling (4 pers):

1 kg kycklingfilé 
2 påsar önskad marinad
En bit ingefära 
Sesamfrön
Olivolja/rapsolja
Sesamolja
Salt
Peppar

Gör så här:

Blanda två påsar marinad, en skätt olja, liten riven eller hackad ingefära och två teskedar sesamolja i en fryspåse (eller bunke) och lägg ner kyckling. Ställ in i kylen. Torrosta ca 0,75 dl sesamfrön och ställ dem åt sidan. Låt kycklingen marinera i minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen tills den får en fin yta, sprinkla över ca 1 msk seksamfrön samt salt och peppar, sätt i stektermometer och stoppa sedan i ugnen. Kycklingfilé ska ha en innertemperatur på ca 72 grader för att vara klar! 

Thainudelsallad (4 pers):

200 g glasnudlar
1/2-1 röd chili
 1 tsk salt
2 msk flytande honung
Rivet skal och saft av 1-1/2 lime
1 gurka
4 salladslökar
Rostade sesamfrön 
Färsk koriander 

Gör så här:

Koka upp vatten till nudlarna i en stor kastrull. Dela gurkan i ca fyra delar och skär den så att det enkelt går att då till tunna skivor med en potatisskalare. Jag brukar undvika det innersta (kärnorna) då det lätt blir för blött av dem. Skölj och skär sedan chili och salladslök i tunna skivor, för mindre hetta ta bort chilins frön. Koka nudlarna enligt anvisning, ta av dem och lägg dem i kallt vatten. Blanda sedan ihop limeskal, limesaft, salt och honung. Häll över de kylda nudlarna i en skål, lägg i chili, gurka och salladslök och slå över limeblandningen.
Blanda väl. Hacka färsk koriander och strö över. Toppa med önskad mängd sesamfrön och rör om. 


När kycklingen är färdig: skär den i tunna skivor, häll på ca 2-3 msk sesamolja samt lite mer sesamfrön. Servera genast med nudelsalladen. Häll över skyn från formen på kycklingen! 

Servera gärna med crème fraiche toppat med flingsalt. Tänk på att nudelsalladen ska ätas ganska direkt annars sväller nudlarna av vätskan och konsistensen blir inte den samma. 


Thainudelsallad.

måndag 17 mars 2014

Ceviche på friterade tortillas.



Bättre sent än aldrig, visst?

I lördags hade jag bjudning här hemma och bestämde mig för att testa något nytt. Resultatet blev en väldigt fräsch, enkel och god förrätt i form av ceviche med kräftstjärtar och mango på bitar av friterat tortillabröd! Om ni tycker om lime och koriander testa detta väldigt goda recept!

Ceviche med skaldjur (förrätt till 4 pers):

1 avokado
1/2 mogen mango
1/2 hackad röd chili
1/2-1 hackad vitlöksklyfta
2 msk limejuice
25 kräftstjärtar eller räkor
Färsk koriander
Flingsalt
Svartpeppar

Tortillabröd
Olivolja 

Gör så här:

Skär mango och avokado i små bitar. Hacka chili och vitlök och blanda ner. Ta fram kräftstjärtar eller räkor och dela dessa i mitten, lägg i blandningen. Pressa  ur två msk limejuice, hacka önskad mängd koriander och blanda i detta. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Ställ sedan in i kylen en stund.

Hetta under tiden upp en stekpanna med olivolja. Skär tortillabröden i stora strimlor och stek i oljan. Bröden ska vara gyllenbruna och lite hårda. Ta av plattan, strö över flingsalt och låt svalna.

Ta ut cevichen från kylen och lägg på de friterade bröden. Toppa med koriander. Servera gärna med crème fraiche toppat med flingsalt.

För en starkare ceviche, behåll och blanda ner chilins frön. Om ni använder skaldjur i lake är ett tips att blanda i 1-2 tsk av vätskan i burken för bättre sälta. Cevichen funkar säkert bra med färsk lax eller tonfisk också, eller såklart som vegetarisk variant!


Ceviche på friterat tortillabröd

tisdag 11 mars 2014

Salladsinspiration.



Just nu är det mycket fokus på fisk och grönsaker hemma hos oss. Nyttigt, ekologiskt och utan rött kött. Samt lite kalorisnålt. Jag har på sistone slängt ihop flera goda sallader och vill bjuda er på några tips.

För att göra en god sallad; välj grönsaker som ni tycker om och se till att de är fräscha. Jag är inget större fan av isbergssallad och tycker därav att det är jobbigt att äta en sallad som till 80% består av det. Välj alltså bort de grönsaker som ej är favoriter. Nyttigt ska vara gott! 

Ett annat bra tips för att få en god och matig sallad är att blanda olika texturer: krispig sallad, mjuk ost och knapriga nötter. Samt att blanda smaker: söt balsamicocreme och salt bacon/salta nötter. 

För att göra salladen mer matnyttig tveka inte att blanda ner exempelvis bulgur eller matvete. Det mättar bättre även om maten innehållet ett högre GI. 

Slänger in två enkla recept.

Tonfisksallad med ägg och råris (2 pers):

1/2 påse blandsallad
1/3 gurka
6-8 körsbärstomater 
1/4 rödlök 
1 burk tonfisk
2 kokta ägg
Blandade oliver 
Majskorn
1 avokado
Blandade bönor
1/2 dl råris (okokt)
Olivolja
Balsamicocrème

Gör så här:
Koka upp vatten och salt, lägg sedan i riset. Låt riset koka färdigt och ställ åt sidan så det får svalna. Koka ägg och låt svalna. Skär grönsakerna i önskad storlek och blanda. Var noga med att skölja grönsaker och bönor innan ni blandat ner dem. Lägg i tonfisken. Skala äggen och dela varje ägg i sex delar. Blanda i det kokta råriset och lägg i ägg. Toppa salladen med olivolja och balsamicocrème.

Tonfisksallad med ägg och råris.

Sallad med buffelmozzarella och pinjenötter (2 pers):

1/2 påse blandsallad
1/3 gurka
Tomat
1 avokado 
Oliver
Buffelmozzarella 
Pinjenötter 
Bönor
Ev sockerärtor
Valfri dressing
Flingsalt 

Gör så här: hacka och blanda grönsakerna. Hetta upp en stekpanna och rosta pinjenötterna. "Riv" buffelmozzarellan i bitar och strö över pinjenötter. Strö över en nypa flingsalt och önskad dressing, jag använde balsamico- månadens begär :)


Sallad med buffelmozzarella och pinjenötter.


Tips: byt ut råriset mot bulgur, couscous eller matvete om ni föredrar det till tonfisksalladen. Även pasta funkar att ha i.

Den andra salladen gjorde jag vegetarisk men vill ni tillägga protein rekommenderar  jag parmaskinka.
Zetas ekologiska blandade bönor är ljuvliga! Glöm dock inte bort att skölja bönorna noga då de annars kan vara slemmiga. 
Servera gärna med ett gott bröd.



onsdag 5 mars 2014

Sallad deluxe.

Nu var det längesen igen. Det är många bollar i luften nu så inläggen kommer inte lika tätt som innan, men de kommer :) 

Igår hade vi rester av grillad kyckling, så jag slängde ihop en god och matig sallad. Perfekt när det finns rester av protein och grönsaker hemma! 

Sallad deluxe:

Sallad av valfri sort
Tomtater
Gurka
Avokado
Zucchini
Couscous eller matvete
Mozzarella 
Ev. Valfritt protein 
Olivolja
Salt
Peppar
Crema di balsamico
Buljong

Gör så här:
Skölj och skär sallad, tomat, gurka och avokado. Koka upp vatten med en del av en buljongtärning till couscousen/matveten. Hetta upp en stekpanna med olivolja, skär zucchinin i bitar och stek, krydda med salt och peppar. Riv mozzarella i bitar och blanda i. När couscousen/matveten är klar låt den stå och svalna en stund. Blanda i zucchinin när den fått lite färg och vänd ner couscous/matvete. Skär proteinet i bitar och lägg i salladen. Toppa med olivolja och crema di balsamico.

Grillad kyckling, grillat kött eller lax passar super till denna sallad. Även små bitar knaperstekt bacon, ädelost eller pinjenötter är gott att ha i. Uteslut animaliskt protein för en vegetarisk sallad. Servera gärna med ett gott bröd till. 

Sallad deluxe med couscous och grillad kyckling