tisdag 11 mars 2014

Salladsinspiration.



Just nu är det mycket fokus på fisk och grönsaker hemma hos oss. Nyttigt, ekologiskt och utan rött kött. Samt lite kalorisnålt. Jag har på sistone slängt ihop flera goda sallader och vill bjuda er på några tips.

För att göra en god sallad; välj grönsaker som ni tycker om och se till att de är fräscha. Jag är inget större fan av isbergssallad och tycker därav att det är jobbigt att äta en sallad som till 80% består av det. Välj alltså bort de grönsaker som ej är favoriter. Nyttigt ska vara gott! 

Ett annat bra tips för att få en god och matig sallad är att blanda olika texturer: krispig sallad, mjuk ost och knapriga nötter. Samt att blanda smaker: söt balsamicocreme och salt bacon/salta nötter. 

För att göra salladen mer matnyttig tveka inte att blanda ner exempelvis bulgur eller matvete. Det mättar bättre även om maten innehållet ett högre GI. 

Slänger in två enkla recept.

Tonfisksallad med ägg och råris (2 pers):

1/2 påse blandsallad
1/3 gurka
6-8 körsbärstomater 
1/4 rödlök 
1 burk tonfisk
2 kokta ägg
Blandade oliver 
Majskorn
1 avokado
Blandade bönor
1/2 dl råris (okokt)
Olivolja
Balsamicocrème

Gör så här:
Koka upp vatten och salt, lägg sedan i riset. Låt riset koka färdigt och ställ åt sidan så det får svalna. Koka ägg och låt svalna. Skär grönsakerna i önskad storlek och blanda. Var noga med att skölja grönsaker och bönor innan ni blandat ner dem. Lägg i tonfisken. Skala äggen och dela varje ägg i sex delar. Blanda i det kokta råriset och lägg i ägg. Toppa salladen med olivolja och balsamicocrème.

Tonfisksallad med ägg och råris.

Sallad med buffelmozzarella och pinjenötter (2 pers):

1/2 påse blandsallad
1/3 gurka
Tomat
1 avokado 
Oliver
Buffelmozzarella 
Pinjenötter 
Bönor
Ev sockerärtor
Valfri dressing
Flingsalt 

Gör så här: hacka och blanda grönsakerna. Hetta upp en stekpanna och rosta pinjenötterna. "Riv" buffelmozzarellan i bitar och strö över pinjenötter. Strö över en nypa flingsalt och önskad dressing, jag använde balsamico- månadens begär :)


Sallad med buffelmozzarella och pinjenötter.


Tips: byt ut råriset mot bulgur, couscous eller matvete om ni föredrar det till tonfisksalladen. Även pasta funkar att ha i.

Den andra salladen gjorde jag vegetarisk men vill ni tillägga protein rekommenderar  jag parmaskinka.
Zetas ekologiska blandade bönor är ljuvliga! Glöm dock inte bort att skölja bönorna noga då de annars kan vara slemmiga. 
Servera gärna med ett gott bröd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar