fredag 21 mars 2014

Sesamkyckling med thainudelsallad.

Nudlar är bland det godaste jag vet- när de tillagas ordentligt. Och denna nudelsallad är helt ljuvlig! Den är supergod som grilltillbehör men passar lika bra att äta en kall kväll i mars tillsammans med sesamkyckling :) 

 
Sesamkyckling med thainudelsallad.

Sesamkyckling (4 pers):

1 kg kycklingfilé 
2 påsar önskad marinad
En bit ingefära 
Sesamfrön
Olivolja/rapsolja
Sesamolja
Salt
Peppar

Gör så här:

Blanda två påsar marinad, en skätt olja, liten riven eller hackad ingefära och två teskedar sesamolja i en fryspåse (eller bunke) och lägg ner kyckling. Ställ in i kylen. Torrosta ca 0,75 dl sesamfrön och ställ dem åt sidan. Låt kycklingen marinera i minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen tills den får en fin yta, sprinkla över ca 1 msk seksamfrön samt salt och peppar, sätt i stektermometer och stoppa sedan i ugnen. Kycklingfilé ska ha en innertemperatur på ca 72 grader för att vara klar! 

Thainudelsallad (4 pers):

200 g glasnudlar
1/2-1 röd chili
 1 tsk salt
2 msk flytande honung
Rivet skal och saft av 1-1/2 lime
1 gurka
4 salladslökar
Rostade sesamfrön 
Färsk koriander 

Gör så här:

Koka upp vatten till nudlarna i en stor kastrull. Dela gurkan i ca fyra delar och skär den så att det enkelt går att då till tunna skivor med en potatisskalare. Jag brukar undvika det innersta (kärnorna) då det lätt blir för blött av dem. Skölj och skär sedan chili och salladslök i tunna skivor, för mindre hetta ta bort chilins frön. Koka nudlarna enligt anvisning, ta av dem och lägg dem i kallt vatten. Blanda sedan ihop limeskal, limesaft, salt och honung. Häll över de kylda nudlarna i en skål, lägg i chili, gurka och salladslök och slå över limeblandningen.
Blanda väl. Hacka färsk koriander och strö över. Toppa med önskad mängd sesamfrön och rör om. 


När kycklingen är färdig: skär den i tunna skivor, häll på ca 2-3 msk sesamolja samt lite mer sesamfrön. Servera genast med nudelsalladen. Häll över skyn från formen på kycklingen! 

Servera gärna med crème fraiche toppat med flingsalt. Tänk på att nudelsalladen ska ätas ganska direkt annars sväller nudlarna av vätskan och konsistensen blir inte den samma. 


Thainudelsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar