Jag blir alltid lyrisk när det är säsong för de svenska äpplen. De är ju så underbart goda! Jag brukar gå runt och dofta på äpplen i affären... Äpplen ska hellre vara syrliga än söta tycker jag. Syrliga äpplen blir också bäst i pajer- och vem kan motstå en god äppelpaj så här på höstkanten?
Jag har bakat oändliga äppelpajer i mitt liv men det här receptet som jag har experimenterat fram är ett av dem jag gillar allra bäst!
Till en paj:
Cirka 6 normalstora svenska äpplen
1 tsk kanel
1 msk socker
En nypa flingsalt
125-150g smör eller margarin
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk flingsalt
30-50 g pecannötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skala äpplena, skär i skivor och lägg genast i en skål med vatten. Ta sedan fram en pajform, lägg i äppelskivorna, strö över kanel, socker och en nya flingsalt och blanda runt snabbt.
Lägg alla ingredienser utom nötterna i en bunke och nyp ihop till en smuldeg. Dela pecannötterna i mindre bitar och blanda ihop med smuldegen. Bred denna sedan över äpplena och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 18-25 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Jag brukar använda 125 g smör + en rejält tilltagen "klick". Skulle tro att det motsvarar 135-140g smör...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar