fredag 5 september 2014

Världens godaste äppelpaj!

Jag blir alltid lyrisk när det är säsong för de svenska äpplen. De är ju så underbart goda! Jag brukar gå runt och dofta på äpplen i affären... Äpplen ska hellre vara syrliga än söta tycker jag. Syrliga äpplen blir också bäst i pajer- och vem kan motstå en god äppelpaj så här på höstkanten?

Jag har bakat oändliga äppelpajer i mitt liv men det här receptet som jag har experimenterat fram är ett av dem jag gillar allra bäst!

Till en paj:

Cirka 6 normalstora svenska äpplen 
1 tsk kanel
1 msk socker
En nypa flingsalt

125-150g smör eller margarin
1,5 dl socker 
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk flingsalt
30-50 g pecannötter 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skala äpplena, skär i skivor och lägg genast i en skål med vatten. Ta sedan fram en pajform, lägg i äppelskivorna, strö över kanel, socker och en nya flingsalt och blanda runt snabbt.

Lägg alla ingredienser utom nötterna i en bunke och nyp ihop till en smuldeg. Dela pecannötterna i mindre bitar och blanda ihop med smuldegen. Bred denna sedan över äpplena och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 18-25 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.


Jag brukar använda 125 g smör + en rejält tilltagen "klick". Skulle tro att det motsvarar 135-140g smör... 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar