onsdag 3 augusti 2016

Restfest.

Under en sommar som denna går grillen varm i många svenska hem. Grillat är ju så fruktansvärt gott! Ofta finns en tendens att det blir mat kvar som ligger i kylen och sedan slängs, vilket känns som slöseri av resurser. Av grillrester blir det ju faktiskt världens godaste pyttipanna och det är enkelt att slänga ihop!


Restfest pyttipanna:

Rester från grillmiddagen, jag hade fläskkarré, paprika och falukorv
Kokt potatis
Gul lök
Fetaost

Ägg

Olja
Salt
Peppar

Ketchup eller inlagda rödbetor

Gör så här: Hetta upp en stekpanna och skär de redan kokta potatisarna i bitar. Häll olja i stekpannan, lägg i potatisen och skär sedan kött, korv, lök och andra grönsaker i önskad storlek och släng i pannan. Stek på medelhög värme. Smula över fetaost och stek lite till. Koka eller stek ägg under tiden. Lägg sedan upp pytten i en tallrik med ägg och andra önskade tillbehör och ät medan det är hett. 


Grejen med den här rätten är att man kan ha i vad som helst egentligen, men att det är bra med någon form av protein och några grönsaker/rotsaker. Fetaosten kan uteslutas. Det blir gott med färska örter, typ timjan i pytten. Just denna gång hade jag ett kokt ägg i kylen som jag valde att servera till, annars tycker jag stekt ägg är godast till detta. Det är svårt att ange mängd på ingredienserna då det gäller rester. Ta det ni har och lägg till tex potatis eller andra grönsaker om det behövs. Det här är kanske inget nyskapande recept men ibland är det behövligt med en påminnelse om hur goda rätter som går att laga till av maten som annars slängs! Slå ett slag för miljön och ta vara på resterna ( Och särskilt köttet som kostar en del att framställa ur miljösynpunkt). 


tisdag 2 augusti 2016

Emmas asiatiska fiskpaket.

Härom veckan tipsade svägerskan om en fiskrätt som hon lagat som var så himla gott. Jag testlagade det och har fått tillåtelse av henne att posta min version av fiskrätten här.


Emmas asiatiska fiskpaket:

2 portioner

1 fiskblock; torsk eller annan vit fisk
1 röd chili
En bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 limefrukt
1 frp kokosmjölk

Färsk koriander
Salt
Peppar

Mathavre/Ris

Folie

Gör så här: Tina fiskblocket eller använd färsk fisk.Sätt ugnen på 200 grader.  Riv ingefära och vitlök, ta bort frön ur chillin och skiva denna tunt- blanda sedan detta med saft och skal från en lime. Lägg fisken på folie, salta och peppra och häll över blandningen. Fyll på med 3/4- 1 burk kokosmjölk. Förslut fisken väl i folie. Tillaga sedan i ugnen i ca 20 min, koka under tiden tillbehör i form av ris, mathavre eller dylikt. Servera fisken genast när den är färdig och toppa rätten med färsk koriander.  


I denna rätt är det viktigt att smaka av så att det verkligen smakar något. Jag fick smaka upp med salt några gånger och ta i lite mer lime. Använd inte lätt kokosmjölk då det blir rinnigt utan går på original eller kokosgrädde. En god och hälsosam rätt som passar de allra flesta. 




Goda grahamspannkakor.

Innan jag blev gravid med vårt första barn tyckte jag inte om pannkaka. Sedan fick jag cravings på just det och därav uppkom detta recept. Jag tycker inte om sladdriga eller för tjocka pannkakor. Detta recept gör dem lite nyttigare och med mer tuggmotstånd. Detta är mitt allra bästa recept på tunna pannkakor och i princip det enda jag använder hemma.


Goda grahamspannkakor

 4 portioner:

1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
1 msk potatismjöl
5 dl mjölk
2 ägg
1 msk rapsolja
1 msk smält smör

Smör till stekning.

Gör så här: blanda de torra ingredienserna i en skål. Fyll på hälften av mjölken och rör ihop till en slät smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och äggen. Häll slutligen i oljan och det smälta smöret. Låt stå och svälla i ca 30 min före gräddning. Grädda i smörad, medelvarm panna tills pannkakan får färg. Försök att göra dem så tunnan som möjligt, till en fullstor pannan använd knappt en deciliter smet.  

Serveringsförslag: vaniljkvarg med färska bär, lönnsirap och bacon, sylt och grädde, hjortronsylt och fet crème fraîche, turkisk yoghurt med banan och valnötter eller klassikern smör och socker.

Det går självklart lika bra att använda antingen olja eller smör i smeten. Till sällskap med fler än två hungriga vuxna rekommenderar jag att göra 1,5 satser av smeten då det annars kan bli för lite mat. Till två vuxna och två barn är detta perfekt. Pannkakorna är försvinnande goda och gör sig bra i matlåda dagen efter.