måndag 27 juni 2016

Jordgubbswiss.

Så här i jordgubbstider blir jag nästan galen. Kan äta enorma mängder jordgubbar! Här följer ett litet tips på en dessert som passa alla åldrar och som alltid är god. Dessutom behöver man inte tillaga någonting själv om man inte vill!


Jordgubbsswiss 

6 portioner:

3 paket glass
2,5 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
Chokladsås
Maränger
ev. nötter

Chokladsås:

1/2 dl grädde
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl kakao

Egna chokladmaränger ca 20 små:

2 äggvitor
1 krm vitvinsvinäger
1 dl strösocker
chokladsås eller smält choklad


Gör så här: Enklast är att göra marängerna i förväg ( eller köp i affären). Om ni gör hemma; sätt ungen på 125 grader. Vispa sedan äggvitorna på låg hastighet i någon minut och tillsätt sedan vinägern. Fortsätt sedan vispa på låg hastighet i ytterligare någon minut. Tillsätt sedan sockret lite i taget under hög hastighet. Marängsmeten är klar när den ät tjock, blank och inte ramlar ur bunken när den hålls upp och ned. Var försiktig med att inte övervispa! För chokladmaränger, tillsätt smält avsvalnad choklad eller chokladsås och dra ca två tag med en slickepott i smeten. Rör inte runt en massa. Spritsa eller kilicka ut marängerna på plåt med bakplåtspapper. Grädda längst ner i ugnen i ca 45 min för mindre maränger och ca en timme för större. Låt svalna på galler. 

Dagen efter: blanda alla ingredienserna till chokladsåsen och låt koka upp under omrörning/vispning. Låt sedan koka på svag värme i ca 5 minuter. Dra av kastruller från värmen under tiden det andra förbereds. 

Rensa jordgubbarna och dela dem i två eller fyra delar. Vispa grädde. Ta fram glassen ur frysen och dela i mindre bitar. Lägg upp på ett stort fat eller i en skål. Toppa med grädde, jordgubbar och maränger. Ringla slutligen över den avsvalnade chokladsåsen. Toppa eventuellt med nötter. Klart!

Som skrivet; vill man göra det enkelt för sig köps både maränger och chokladsås i affären. Jag brukar använda mig av både vaniljglass samt vanilj med krossad choklad. Jag tycker nämligen att den sistnämnda är vansinnigt god till jordgubbar. Det går självklart att byta ut jordgubbarna mot andra bär. Jag använde både hallon och jordgubbar sist och det var lika gott. 

torsdag 2 juni 2016

Quesadillas med tonfisk och röd chili.

Hej, har nu saknat mig? Här har vi haft fullt upp alldeles för länge så bloggen har inte hunnits med. Nu är jag lite på g igen och tänkte dela med mig av ett supergott och enkelt recept. Detta är gravt beroendeframkallande...




Quesadillas med tonfisk och röd chili

2-4 portioner ( som tillbehör eller snacks):

4 tortillabröd
10 skivor ost
1 liten burk tonfisk
1/2 röd chili

Olivolja

Gör så här: Hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg hälften av ostskivorna på ett tortillabröd, lägg på 1/2 burk tonfisk och lite hackad röd chili. För mindre hetta var noga med att ta bort frön från chillin. Lägg på ett till torillabröd och stek  snabbt i stekpannan. Brödet ska bli gyllenbrunt på båda sidorna. Upprepa sedan med nästa quesadilla.

Serveras med fördel med creme fraiche eller guacamole, kanske med en kall öl till. Antagligen är det gott att slänga på rödlök också. Om ni vill äta detta som huvudrätt eller om ni är flera så dubblera receptet.

( Ursäkta slarvigt tagen bld, vi kallar den "mammaharbråttom"-bilden).