söndag 21 september 2014

Pankopanerad kyckling.

Köpta nuggets i all ära, men att göra egen nuggets är lika enkelt men mycket godare. Dessutom kan man enkelt anpassa kycklingbitarnas storlek.

Till 4 portioner:

3-4 kycklingfiléer
Ca 1 dl mjöl
2 ägg
1/2 förpackning Panko
Salt
Peppar
Olja 

Gör så här:

Ta de färska eller tinade kycklingfiléerna och skär dessa i önskad storlek. Häll ut mjölet på en tallrik, vispa upp de två äggen i en skål och blanda Panko med salt och peppar på en tallrik. Vänd varje kycklingbit först i mjölet, doppa sedan i ägget och vänd i pankon. Var nog med att hela biten täcks. Lägg bitarna på en torr skärbräda.

Hetta upp en panna med olja, den ska vara ordentligt varm men inte för varm så maten bränns vid. Stek sedan kycklingen gyllenbrun. Antingen känner ni på stekspaden så kycklingen är färdig eller så skär ni ett litet snitt i en bit. Rå eller rosa kyckling bör undvikas att äta.

Ta av plattan och servera med önskade tillbehör; tex råris och barbequesås! Smaklig spis. 

Panko eller asiatiskt ströbröd finns ofta vid "thaihyllan" i affärerna.






fredag 5 september 2014

Världens godaste äppelpaj!

Jag blir alltid lyrisk när det är säsong för de svenska äpplen. De är ju så underbart goda! Jag brukar gå runt och dofta på äpplen i affären... Äpplen ska hellre vara syrliga än söta tycker jag. Syrliga äpplen blir också bäst i pajer- och vem kan motstå en god äppelpaj så här på höstkanten?

Jag har bakat oändliga äppelpajer i mitt liv men det här receptet som jag har experimenterat fram är ett av dem jag gillar allra bäst!

Till en paj:

Cirka 6 normalstora svenska äpplen 
1 tsk kanel
1 msk socker
En nypa flingsalt

125-150g smör eller margarin
1,5 dl socker 
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk flingsalt
30-50 g pecannötter 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skala äpplena, skär i skivor och lägg genast i en skål med vatten. Ta sedan fram en pajform, lägg i äppelskivorna, strö över kanel, socker och en nya flingsalt och blanda runt snabbt.

Lägg alla ingredienser utom nötterna i en bunke och nyp ihop till en smuldeg. Dela pecannötterna i mindre bitar och blanda ihop med smuldegen. Bred denna sedan över äpplena och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 18-25 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.


Jag brukar använda 125 g smör + en rejält tilltagen "klick". Skulle tro att det motsvarar 135-140g smör...