torsdag 1 februari 2018

Ajvarkyckling med ruccola.

Jag älskar ajvar! Grönsaksröror är gravt underskattade och borde användas mer i matlagning. Det här receptet är tacksamt och enkelt, dessutom går det snabbt. Lika bra till fest som till vardags!




Ajvarkyckling med ruccola

4 portioner

4-5 kycklingfiléer
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1- 1 1/2 dl ajvar
2 msk kycklingfond
2 nypor socker
2 dl riven ost
ruccola
salt
peppar
smör

Gör så här: Sätt ugnen på 220 grader. Skär kycklingen i något mindre bitar (ca 3-4 bitar av den filé) och stek i smör. Salta och peppra. Lägg sedan den stekta kycklingen i en ugnssäker form. Lägg grädde, creme fraiche, fond och ajvar i en kastrull och koka upp. Tillsätt socker. Smaka sedan av såsen och tillsätt salt och peppar. Var nog med att inte översalta, en del ajvarsorter innehåller redan mycket salt. Låt puttra i ca 10 min och häll sedan såsen över kycklingen. Strö över osten och gratinera i ca 15 min eller tills rätten fått en fin färg. Ta ut kycklingen och strö över ruccola. Serveras med fördel med ris, bulgur eller klyftpotatis. 

Precis som med allting annat finns det olika sorters ajvar. Jag rekommenderar Mama's ajvar- Den finns i en stark och en mild variant. Den starka är dock ganska rejält stark. Det går ju också att tillsätta lite sambal oelek till den milda, eller vanliga röd chili. Fetthalten på både grädden och creme fraichen går självklart att variera, allra godast blir det såklart med vispgrädde och fet creme fraiche. 


Mama's ajvar!