lördag 16 april 2016

Kladdkaka med mockaglasyr.

Hej, har ni saknat mig? Jag har saknat er, men har varit helt off i några veckor pga konstant sjuka barn och livet helt enkelt. Men nu är det väl dags att köra igång igen! Igår bakade jag en ny version av en kladdkaka som blev himmelskt god. Testa detta! En väldigt mäktig men ack så god kaka.



Kladdkaka med mockaglasyr:

100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm vaniljpulver
1 krm salt

mockaglasyr

40 g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
 2 msk kallt starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker

Grädde till servering


Gör så här: sätt ungen på 175 grader. Börja med kakan; smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda ingredienserna i den ordning de räknas upp i receptet och rör. Blanda slutligen i det smälta smöret och rör smidigt. Försök att röra i smeten så lite så  möjligt, men ändå så pass att allt är bra blandat. Häll smeten i en smörad och mjölad form. Grädda kakan på nedersta falsen i ca 20 minuter (18cm). När kakan är klar ska den, om man skakar lätt på formen, vara endast lite dallrig i mitten. Om hela kakan dallrar är den inte klar. Ta ut kakan efter ca 16 minuter och kolla den med "skaktestet" så den inte blir överkörd. När kakan är klar, ställ den kallt. 

Då kakan är väl kyld kan glasyren göras. Smält smöret och sikta sedan i de övriga ingredienserna och blanda sedan väl. Den ska inte vara klumpig. Bred glasyren över kakan och låt stå kallt i minst en timme före servering. Toppa gärna kakan med tex kokosflakes, valnötter, pecannötter eller annat som ni tycker verkar passande.

OBS. Jag gjorde min kaka i en springform på 18 cm för att få lite höjd på den. Använder ni en större springform (typ 26 cm) får ni anpassa gräddningstiden lite då den blir tunnare och således klar snabbare. Kolla då till kakan efter ca 10 minuter. Jag använde smör och kokos i formen innan smeten hälldes i och kokosflakes, valnötter och lite flingsalt ovanpå. Kakan fick sedan stå väl kyld ett bra tag och serverades med grädde. Den blev v ä l d i g t god. Testa och låt mig veta vad ni tyckte!